Šahisti, kao i mnoge druge branše, imaju svog svemoćnog zaštitnika – boginju Kaisu! Ona nije mitska poput antičkih bogova Hermesa zaštirnika kovača, Atene zaštitnice zanatlija ili Posejdona zaštitnika mornara. Kaisa je fiktivna boginja, izmaštana iz pera pesnika humanizma i renesanse, ali izgleda da njena snaga i moć deluju u stvarnosti s obzirom na opstanak šaha više od hiljadu godina.

Kaisa se prvu put pominje u poemi koju je 1527. godine objavio Italijan Xieronimus Vida, a u kojoj je opisana šahovska igra između Apolona i Merkura u prisustvu drugih bogova. Skoro dvesta godina kasnije, engleski pesnik Vilijem Džons upotrebio je ime Kaisa u istoimenoj poemi objavljenoj 1763. godine kojim označava nimfu u koju su zaljubljuje rimski bog rata Mars. Pošto mu Kaisa ne uzvraća ljubav, Mars stvara šahovsku igru kako bi zadobio njenu naklonost.

Izmišljena ili ne, Kaisa je danas u šahovskom svetu opšteprihvaćena kao zaštinica šaha i šahista. Na njene moći su se pozivali mnogi poznati velemajstori, a pobede u teškim partijama često su objašnjavali njenim prisustvom.

Iako kao i sva božanstva nije vidljiva, Kaisa je za zaljubljenike u ovu drvenu igru, izgleda sveprisutna. A to je sasvim dovoljno za nove partije i nove pobede!