Šahovski klub Crvena Zvezda

Šahovski klub Crvena Zvezda je jedan od osnivača Sportskog društva Crvena Zvezda. Pored fudbalske sekcije, Sportsko društvo Crvena Zvezda je prilikom osnivanja, 1945. godine, imalo i košarkašku, stono-tenisku, plivačku, atletsku, odbojkašku, veslačku i šahovsku sekciju.

Na čelu šahovske sekcije bio je Svetozar Gligorić.

Zvanični datum osnivanja kluba, dan koji slavimo kao rođendan, je 27. april 1945. godine.

Od 1946. do 1950. godine klub je ispred imena Crvena Zvezda nosio je i naziv Beogradski univerzitetski šahovski klub (BUŠK) i „Vidmar“ u znak sećanja na prvog jugoslovenskog velemajstora dr Milana Vidmara starijeg (1885-1962), koji je i radio pri Sportskom društvu Crvena Zvezda.

Najveća imena šaha igrala su u crveno-belom klubu: Ljubomir Ljubojević, Bora Ivkov, Aleksandar Matanović, Svetozar Gligorić, Stefan Đurić, Vera Nedeljković, Katarina Jovanović, Gordana Marković…

Šahisti Zvezde osvojili su 14 medalja na Šahovskim olimpijadama, osam odličja na Prvenstvima Evrope, a postignut je i pregršt uspeha na raznim međunarodnim takmičenjima.

Klub je ostavio dubok trag u jugoslovenskom šahu.

Zvezdin muški šahovski klub osvojio je 10 titula ekipnih prvaka države i 8 puta Kup, dok su šahistkinje osvojile Kup Jugoslavije dva puta.

Ponovo smo spremni za ŠAH-MAT!

Šahovski klub Crvena Zvezda