Поштовани/а,
навршава се 75 година од оснивања Шаховског клуба Црвена звезда. Тешка су времена, али би ваљало подсетити јавност на неке важне иституције српског друштва. Нажалост, уколико се не самоорганизујемо и тако важни датуми би могли остати необележени.
Наша је намера да за ту прилику снимимо документарни филм о шаховском клубу који је десет пута био првак државе, осам пута победник такмичења купа, из кога је дошао један омладински првак света, једна омладинска првакиња света или победник Првог пионирског шампионата света.

Два су циља: подсећање на славну прошлост кад је наш шах био на крову света и настојање да се утиче на буђење већег интересовања за „древну игру“ у земљи у којој је она скрајнута али не и одбачена. Мало су утихнуле кампање да се шах на неки начин уведе у школе, али није заборављено да шаховска игра унапређује конценртацију и може да одаљи децу од мобилних телефона и дигиталних игрица јер повећава пажњу за триста посто.

У овој земљи шах, ипак, и у ово тешко време јавно подржавају и председник државе и Фондација Новака Ђоковића.
Зато Вас молимо да у границама ваших могућности финансијски подржите реализацију документарца о изузетној историји клуба у којој су улоге имали и Светозар Глигорић, Александар Матановић, Бора Ивков, Љубомир Љубојевић и многи други