Poštovani/a,
navršava se 75 godina od osnivanja Šahovskog kluba Crvena zvezda. Teška su vremena, ali bi valjalo podsetiti javnost na neke važne istitucije srpskog društva. Nažalost, ukoliko se ne samoorganizujemo i tako važni datumi bi mogli ostati neobeleženi.
Naša je namera da za tu priliku snimimo dokumentarni film o šahovskom klubu koji je deset puta bio prvak države, osam puta pobednik takmičenja kupa, iz koga je došao jedan omladinski prvak sveta, jedna omladinska prvakinja sveta ili pobednik Prvog pionirskog šampionata sveta.

Dva su cilja: podsećanje na slavnu prošlost kad je naš šah bio na krovu sveta i nastojanje da se utiče na buđenje većeg interesovanja za „drevnu igru“ u zemlji u kojoj je ona skrajnuta ali ne i odbačena. Malo su utihnule kampanje da se šah na neki način uvede u škole, ali nije zaboravljeno da šahovska igra unapređuje koncenrtaciju i može da odalji decu od mobilnih telefona i digitalnih igrica jer povećava pažnju za trista posto.

U ovoj zemlji šah, ipak, i u ovo teško vreme javno podržavaju i predsednik države i Fondacija Novaka Đokovića.
Zato Vas molimo da u granicama vaših mogućnosti finansijski podržite realizaciju dokumentarca o izuzetnoj istoriji kluba u kojoj su uloge imali i Svetozar Gligorić, Aleksandar Matanović, Bora Ivkov, Ljubomir Ljubojević i mnogi drugi