Jedanaestogodišnji Luka Ristić, član Šahovskog kluba Crvena Zvezda, otputovao je danas na Evropsko kadetsko prventstvo u ubrzanom i brzopoteznom šahu koje se održava od 1. do 5. avgusta u Oradei, u Rumuniji.

Luka će u ovom periodu ukrstiti koplja na šahovskoj tabli sa najboljim igračima njegovog uzrasta koji dolaze iz različitih evropskih zemalja. On će se 1. i 2. avgusta takmičati na ubrzanom prvenstvu Evrope u kategoriji do 12 godina koju karakteriše jaka konkurencija od 60 prijavljenih učesnika koji dolaze iz 11 evropskih država. Startna lista prijavljenih igrača dostupna je ovde.

Po završetku takmičenja po ubrzanom tempu igre, aktuelni šampion Srbije do 12 godina učestvovaće na brzopoteznom prvenstvu Evrope za mlade i to u kategoriji do 14 godina u konkurenciji 88 igrača iz 15 država. Startna lista prijavljenih igrača dostupna je ovde.

Luka Ristić je rođen 7. jula 2007. godine. Svoju šahovsku karijeru započeo je 2015. godine u osnovnoj školi Drinka Pavlović na sekciji šaha šahovske škole „Delfin“ koju je predvodio Dragan Josipović. Već dve godine kasnije, Luka ostvaruje značajne rezultate na kadetskim prvenstvima održanim u Srbiji, ali i u inostranstvu. Na prvenstvu Beograda za 2017. godinu, Luka osvaja bronzanu medalju u kategoriji do 10 godina, a potom na Evropskom školskom takmičenju deli treće mesto u brzopoteznom šahu. Ubrzo nakon toga, Luka postaje majstorski kandidat.

Luka zatim počinje sa radom na šahu sa sportskim trenerom FM Ivanom Hržićem sa kojim u 2018. godini osvaja drugo mesto na prvenstvu Beograda u kategoriji do 12 godina, a onda i 2 zlatne medalje na kadetskom prvenstvu Srbije u brzopoteznom i redovnom šahu u konkurenciji do 12 godina, gde se takmičio kao mlađi.

Pored mnogobrojnih medalja u kadetskoj konkurenciji, Luka je ove godine osvojio treće mesto na seniorskom open B turniru „Srebrno jezero“ i podelio je prvo i drugo mesto na turniru Čes-fest. Za 16 meseci napredovao je oko 400 rejting poena, a gotovo uvek se nalazio među prvoplasiranim na brojnim ubrzanim i brzopoteznim turnirima.

Svi ovi rezultati pokazuju da je Luka jedna od najvećih mladih nada beogradskog i srpskog šaha i na predstojećim Evropskim šampionatima mu želimo puno medalja!