У Алеји заслужних грађана на београдском Новом гробљу 26. фебруара сахрањен је југословенски шаховски велемајстор и члан шаховског куба Црвена звезда Борислав Бора Ивков.

Ивков је рођен у Београду 12. новембра 1933. године, а шах је почео да игра са 10 година.

Први омладински шампион света постао је 1951. године у Бирмингему, а 2006. године је у Давосу освојио титулу првака Европе у конкуренцији ветерана.

Ивков је титулу шаховског мајстора освојио са 16 година, док је велемајстор постао 1955. године, у 22. години.

Освојио је 10 олимпијских медаља, шест сребрних и четири бронзане, пет медаља са светских и европских првенстава, три пута је био шампион Југославије, а био је победник и бројних велемајсторских турнира.

Члан репрезентације Југославије био је 30 година. Наступао је најдуже за Шаховски клуб Црвена звезда, али и за ШК Партизан, ШК Раднички и БШК Гамбит.

Поред успеха као играч, био је веома успешан и као селектор мушке и женске репрезентације Југославије. Са мушким тимом је 1989. године освојио сребрне медаље и на светском и на европском првенству, док је са дамама 1999. године стигао до титуле вицешампиона старог континента.

Ивков је био веома запажени аутор шаховских књига које су превођене на више светских језика и продаване и у иностранству.