Šahovska biznis liga koju je pokrenuo ŠK Crvena zvezda stvorena je sa ciljem popularizacije šaha među privrednicima i pojedincima koji bi svoje strateške i taktičke zamisli rado primenili i na tabli sa 64 polja.

Za učešće u novoj ligi već se prijavilo više od 20 ekipa eminentnih srpskih kompanija. U prvom krugu kvalifikacija, koje su održane ove nedelje, učestvovali su vrsni šahisti iz brojnih IT kompanija. Među njima su se istakli timovi iz kompanija Fractal, Triton i TNation. Najbolji plasman među privrednicima osvojio je Alan Albulj iz kompanije Extreme sa dobijenih 6 od 8 partija i najvećim brojem poena ostvarenim za svoj tim.

Kao gostujući tim na takmičenju snage su sa iskusnim šahistima ukrstili i pioniri šahovskog kluba Crvena zvezda. Najmlađi učesnik je bio 11-godišnji Lazar Petronijević.

Kvalifikacije su, zbog epidemiološke situacije, održane na platformi Lichess skladu sa pravilima online šaha.

– Zvezdina šahovska biznis liga želi da okupi svoje navijače i ljubitelje i u šahu, a ujedno da podstakne uspešne i ostvarene igrače da podrže mlade talente i buduće velemajstore koji su deo Zvezdine škole šaha, rekao je glumac Aleksandar Srećković Kubura, predsednik Upravnog odbora ŠKCZ.

Prvo kolo šahovske biznis lige trajaće do 30. decembra.

Poziv za učešće u biznis ligi šahovskog kluba Crvena zvezda je i dalje otvoren.

Prijave se mogu poslati na mejl: sahklubcrvenazvezda@gmail.com