Шаховски клуб Црвена Звезда

Шаховски клуб Црвена Звезда је један од оснивача Спортског друштва Црвена Звезда. Поред фудбалске секције, Спортско друштво Црвена Звезда је приликом оснивања, 1945. године, имало и кошаркашку, стоно-тениску, пливачку, атлетску, одбојкашку, веслачку и шаховску секцију.

На челу шаховске секције био је Светозар Глигорић.

Званични датум оснивања клуба, дан који славимо као рођендан, је 27. април 1945. године.

Од 1946. до 1950. године клуб је испред имена Црвена Звезда носио је и назив Београдски универзитетски шаховски клуб (БУШК) и „Видмар“ у знак сећања на првог југословенског велемајстора др Милана Видмара старијег (1885-1962), који је и радио при Спортском друштву Црвена Звезда.

Највећа имена шаха играла су у црвено-белом клубу: Љубомир Љубојевић, Бора Ивков, Александар Матановић, Светозар Глигорић, Стефан Ђурић, Вера Недељковић, Катарина Јовановић, Гордана Марковић…

Шахисти Звезде освојили су 14 медаља на Шаховским олимпијадама, осам одличја на Првенствима Европе, а постигнут је и прегршт успеха на разним међународним такмичењима.

Клуб је оставио дубок траг у југословенском шаху.

Звездин мушки шаховски клуб освојио је 10 титула екипних првака државе и 8 пута Куп, док су шахисткиње освојиле Куп Југославије два пута.

Поново смо спремни за ШАХ-МАТ!

Шаховски клуб Црвена Звезда