Поводом 77. годишњице у Медија центру 4. марта окупиле су се легенде Црвене звезде, прослављени спортисти, руководиоци, садашњи првотимци и будуће звезде.

Традиционална прослава рођендана почела је са специјалним поздравом најмлађима, онима који расту уз Звезду и већ су почели да освајају медаље за црвено-беле.

Након тога звездаше је поздравио др Небојша Човић, председник Управног одбора СД Црвена звезда, који се осврнуо на резултате које су наши спортисти и клубови остварили у 2021. години и том приликом је честитао 77. рођендан свим спортистима, тренерима, руководиоцима, пријатељима и навијачима Црвене звезде.

На обележевању 77-годишњице  изабрани су најбољи спортисти и клубови СД Црвена звезда у протеклој години.

Кренуло се од најмлађих, па је за најбољег пионира награду примио атлетичар Михајло Киш од др Миодрага Лемајића, члана УО СД Црвена звезда. За најбољу пионирку проглашена је скијашица Емилија Ђуровић, а награду је примила од Драшка Марковића, члана УО СД Црвена звезда. Најбољи пионирски клуб у протеклој години био је Тениски клуб Црвена звезда, а награду у име клуба примио је Алекса Опарица, први рекет од Милета Самарџић, председника Надзорног одбора СД Црвена звезда.

Најбољи кадет у претходној години био је шахиста Лука Ристић, који је награду примио из руку Дарка Милуновића и Милана Баштинца, чланова УО СД Црвена звезда из Републике Српске.

Лука Ристић награда

Фото: Ивица Веселинов

За најбољу кадеткињу Црвене звезде проглашена је рвачица Маша Перовић. Одбојкаши Црвене звезде добили су награду за најбољи кадетски клуб.

Ватерполиста Родољуб Гајић добио је признање за најбољег јуниора. Најбоља јуниорка Црвене звезде у протеклој години била је каратисткиња Емилија Антанасијевић.

Веслачи и веслачице Црвене звезде добитници су награде за најбољи јуниорски клуб.

За најбољег тренера младих проглашен је тренер каратиста Црвене звезде Игор Гајић.

Ватерполиста Владимир Мишовић добитник је награде за најбољег млађег сениора. За најбољу млађу сениорку проглашена је џудисткиња Андреа Стојадинов.

Признање „Црвено-бело срце“ припало је Фондацији Делије.

Признaње за медијску личност године припала је редитељу Југу Радивојевићу који је награду примио од Зорана Аврамовића, директора Црвена звезда маркетинга и главног и одговорног уредника Звездине ревије.

Признање за пословног партнера године припала је компанији Телеком Србија. Награду у име компаније примио је Драшко Марковић, извршни директор за људске ресурсе, од др Небојше Човића, председника УО СД Црвена звезда и председника КК Црвена звезда.

Специјално признање нашег Спортског друштва припало је Атлетском клубу Црвена звезда који је током 2021. године на домаћој сцени освојио чак 7 екипних трофеја.

Кошаркашки клуб Црвена звезда добитник је Специјалног признања СД Црвена звезда. Звезда је у протеклој години освојила Куп Радивоја Кораћа, АБА лигу и „пришила“ другу звездицу изнад грба освајањем титула првака Србије.

Џудоке Црвене звезде су и у 2021. години бриљирале на татамију како на домаћој, тако и на међународној сцени, али сезона за нама с правом се може назвати најуспешнијом годином у историји нашег клуба и џудо спорта у Србији. Џудо клуб Црвена звезда је специјално признање добио за освајање вицешампионске титуле у Лиги шампиона, као и дупле круне на Екипном првенству Србије.

Драгиша Вучинић и Светозар Мијаиловић добитници награде за животно дело

Добитник Награде за животно дело је легендарни кошаркаш Драгиша Вучинић, а награду му је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда. Награда за животно дело припала је и Светозару Мијаиловићу, а признање је добио од Драгана Џајића, треће Звездине звезде и почасног председника ФК Црвена звезда.

Најбољи стручњак у Спортском друштву у протеклој години је Дејан Радоњић, тренер црвено-белих кошаркаша, освајача „трипле круне“.

Након тога уследиле су награде најбољим сениорима у протеклој години.

Фудбалски клуб најбољи клуб СД Црвена звезда

За најбољег спортисту Црвене звезде у протеклој години проглашен је фудбалер Црвене звезде Мирко Иванић. Награду за најбољу спортисткињу добила је кошаркашица Маша Јанковић.

У протеклој години за најбољи клуб Спортског друштва Црвена звезда је проглашен Фудбалски клуб. У име клуба пехар је примио Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда, а пехар је уручио проф. др Петар Шкундрић, председник Скупштине СД Црвена звезда.

На крају прославе присутнима се опбратио Звездан Терзић, генерални директор ФК Црвена звезда који је истакао „да је обележавање рођендана увек леп догађај, јер тада окупљамо нама драге људе и подсећамо се лепих тренутака. Тако смо се и данас окупили овде да обележимо 77. рођендан наше Црвене звезде, највећег клуба на овим просторима и највећег и најбољег спортског друштва у Европи“.