На данашњи дан 1951. године рођен је легендарни руски шахиста Анатолиј Јевгењејевич Карпов. Родно место садашњег житеља Москве је место Златоуст.

Карпов, један од најбољих шахиста у историји игре, шахом је почео да се бави већ са четири године. Био је право чудо од детета. Са  12 година примљен је у чувену шаховску школу Михаила Ботвиника, а три године касније постао је најмлађи национални мајстор. 1967. године осваја јуниорско светско првенство, а недуго потом постаје и најмлађи светски велемајстор.

Седам година касније постао је један од кандидата који ће играти за прилику да изазове у том тренутку првог шахисту света, Роберта Бобија Фишера. Да би дошао до меча са славним Американцем, морао је да савлада нека велика имена тадашње шаховске сцене. Посебно је остао упамћен његов спектакуларан меч против Бориса Спаског у коме је Карпов уписао незабораван тријумф.

Карпов је победио на турниру изазивача и добио шансу да са Фишером игра за светску титулу. Међутим, Американац је имао бројне прохтеве, које Светска шаховска федерација није могла да му испуни, па је он одбио да игра против Карпова, што је младог Руса учинило новим светским прваком, без надметања у великом финалу.

Карпов је после тога у два наврата успевао да одбрани титулу у дуелима са Виктором Корчнојем (1978. и 1981.). Убрзо су уследили сусрети са његовим највећим ривалом, Гаријем Каспаровим. 1984. године у мечу за светску титулу, Карпов је након прокоцкане велике предности у дуелу са Каспаровим, доживео нервни слом, па је меч морао да буде прекинут. Међутим, следеће године у реваншу, 12 година млађи Каспаров побеђује и прекида десетогодишњу доминацију сународника.

преузето са: http://22-91.ru/biografiya/samyjj-molodojj-chempion-mira-v-istorii-shakhmat—-garri-kasparov/14.04.2015

Карпов се још три пута састајао са својим највећим ривалом, у борби за звање светског  шампиона. Сва три пута је имао шансу да тријумфује, али је на крају губио због неочекиване грешке. Карпов је победио Каспарова 2002. године. Двојица великана шаховске игре одиграли су 235 званичних партија и збележили чак 179 ремија. Карпов је побеђивао 23 пута, Каспаров 33.

Након што је Каспаров 1993. године иступио из ФИДЕ, Карпов је поново постао светсски шампион и држао је титулу све до 1999. године, када је поражен од Александра Халифмана.

Анатолиј Карпов остаће упамћен као вероватно најбољи шахиста на турнирима икада.