Na današnji dan 1951. godine rođen je legendarni ruski šahista Anatolij Jevgenjejevič Karpov. Rodno mesto sadašnjeg žitelja Moskve je mesto Zlatoust.

Karpov, jedan od najboljih šahista u istoriji igre, šahom je počeo da se bavi već sa četiri godine. Bio je pravo čudo od deteta. Sa  12 godina primljen je u čuvenu šahovsku školu Mihaila Botvinika, a tri godine kasnije postao je najmlađi nacionalni majstor. 1967. godine osvaja juniorsko svetsko prvenstvo, a nedugo potom postaje i najmlađi svetski velemajstor.

Sedam godina kasnije postao je jedan od kandidata koji će igrati za priliku da izazove u tom trenutku prvog šahistu sveta, Roberta Bobija Fišera. Da bi došao do meča sa slavnim Amerikancem, morao je da savlada neka velika imena tadašnje šahovske scene. Posebno je ostao upamćen njegov spektakularan meč protiv Borisa Spaskog u kome je Karpov upisao nezaboravan trijumf.

Karpov je pobedio na turniru izazivača i dobio šansu da sa Fišerom igra za svetsku titulu. Međutim, Amerikanac je imao brojne prohteve, koje Svetska šahovska federacija nije mogla da mu ispuni, pa je on odbio da igra protiv Karpova, što je mladog Rusa učinilo novim svetskim prvakom, bez nadmetanja u velikom finalu.

Karpov je posle toga u dva navrata uspevao da odbrani titulu u duelima sa Viktorom Korčnojem (1978. i 1981.). Ubrzo su usledili susreti sa njegovim najvećim rivalom, Garijem Kasparovim. 1984. godine u meču za svetsku titulu, Karpov je nakon prokockane velike prednosti u duelu sa Kasparovim, doživeo nervni slom, pa je meč morao da bude prekinut. Međutim, sledeće godine u revanšu, 12 godina mlađi Kasparov pobeđuje i prekida desetogodišnju dominaciju sunarodnika.

preuzeto sa: http://22-91.ru/biografiya/samyjj-molodojj-chempion-mira-v-istorii-shakhmat—-garri-kasparov/14.04.2015

Karpov se još tri puta sastajao sa svojim najvećim rivalom, u borbi za zvanje svetskog  šampiona. Sva tri puta je imao šansu da trijumfuje, ali je na kraju gubio zbog neočekivane greške. Karpov je pobedio Kasparova 2002. godine. Dvojica velikana šahovske igre odigrali su 235 zvaničnih partija i zbeležili čak 179 remija. Karpov je pobeđivao 23 puta, Kasparov 33.

Nakon što je Kasparov 1993. godine istupio iz FIDE, Karpov je ponovo postao svetsski šampion i držao je titulu sve do 1999. godine, kada je poražen od Aleksandra Halifmana.

Anatolij Karpov ostaće upamćen kao verovatno najbolji šahista na turnirima ikada.