Ljubitelji igre, kao i amaterski igrači, često se pitaju i zamišljaju kako izgleda jedan dan u životu profesionalnog šahiste. Ono što prvo treba shvatiti jeste da je pored velikog talenta i ulaganja i to posao kao i svaki drugi. Kao što je poznato, šah je sport, pa tako jedan dan profesionalnog šahiste (bez potcenjivanja nijedne strane) možemo najbliže uporediti sa danom jednog fudbalera, košarkaša ili bilo kog drugog sportiste koji se takmiči na vrhunskom nivou.

Mnogi vrhunski šahisti ne vole da dele sa svetom svoj način rada i rutine koje su razvili tokom godina. To i nije tako čudno, jer otkrivanjem tih „sitnih“ detalja pomažu konkurenciji. Ipak, ako bi se iz razgovora sa najboljim šahistima sveta i posmatranja njihovih treninga i stila života mogao izvući neki univerzalan dnevni raspored, izgledao bi otprilike ovako:

6:00 – Budi se!!! Pod hladan tuš, pa da počnemo sa radom.

6:30 – Lagan doručak, bez prejedanja molim…

7:00 – Fizička aktivnost je neophodna za uspešno bavljenje šahom, zato se ne zavaravajte da bez znoja možete da budete uspešni. Ovaj korak nikako ne smete da preskočite. I idemo, jedan, dva…

7:30 – 8:30 – Vreme je da se uči! Deo dana kada memorija najbolje radi. Idealan za pamćenje kompleksih otvaranja i varijacija, završnica i drugih komplikovanih situacija koje zahtevaju potpunu posvećenost vašeg pamćenja.

 

8:30 – 9:00 – Ponavljanje je majka učenja. Podsetite se svega što ste naučili u poslednjih sat vremena. Zahvaljujući stalnom ponavljanju šahisti mogu da pamte različite koncepte mesecima, pa i godinama unazad.

 

9:00 –10:00  Ništa bez logike. Zato je sledećih sat vremena potrebno posvetiti vežbanju logičkog mišljenja i rezonovanja, kao i razmatranju strategije i radu na pozicionom šahu. Mogu se uključiti i složene završnice gde ne postoji samo jedno rešenje.

10:00 – 11:00 –  Posle logike dolazi analitika.  Analitičko i strateško razmišljanje, rešavanje taktičkih problema, različiti proračuni, kao i proučavanja čuvenih šahovskih partija kroz istoriju, analiza protivnika i upoznavanje sopstvenih snaga i slabosti, samo su neki elementi koji su rezervisani za ovaj period dana.

11:00 – 12:00  Još ponavljanja, a onda opet jovo nanovo… Za kraj ukratko ponoviti sve što ste tog dana prešli. Potom isplanirajte sutrašnji raspored i teme kojima ćete se baviti.

12:00 – 13:00 – Jeee, ručak. Nakon sveg tog učenja i vežbanja sigurno ste veoma gladni, zato za sto i prijatno!

Da li ste spremni da budete profesionalac?