Uoči početka sedmog kola, razlika između prvog i poslednjeplasiranog takmičara na superturniru u Stavangeru iznosi 1.5 bodova. Do kraja je ostalo još tri runde, koje donose veoma zanimljive parove. Međutim, pre nego što pređemo na najavu sedmog kola, evo šta se dešavalo dan ranije.

Kada je „svetski broj jedan“, Magnus Karlsen u pitanju, trijumfa i dalje ni na vidiku. Norvežanin je do sada upisao pet remija i poraz u četvrtom kolu i nalazi se na deobi od sedmog do desetog mesta sa 2.5 boda. U poslednjem meču remizirao je sa Maksimom Vašje-Lagravom. U napornoj partiji, koja je trajala dva sata i četrdeset minuta, na kraju su samo „kraljevi“ ostali na tabli, pa je došlo do podele bodova.

Pobednika nije bilo ni u duelu prvoplasiranog Hikara Nakamure i Sergeja Karjakina, dok je nerešenim ishodom završena i partija između Aniša Girija i Veslija Soa.

Do druge pozicije probio se Levon Aronijan, zahvaljujući trijumfu nad Vladimirom Kramnikom, koji je zbog poraza pao na četvrto mesto. Do prvog trijumfa na takmičenju stigao je i Višvanatan Anand, koji je bio bolji od Fabija Karuane.

Utorak je učesnicima bio slobodan dan, a takmičenje se nastavlja sutra (14.06.2017.).

Trnutno stanje na tabeli možete pogledati ovde. Dublju analizu samih partija možete pronaći ovde.