„Šah je život“ rekao je jedan od najboljih šahista svih vremena, Bobi Fišer. Mnogi bi rekli „preterivanje“, ali za one koji su zaista posvećeni igri, verovatno rečenica koja opisuje njihovu životnu filozofiju. Ipak, većina se ipak ne bi složila sa tom izjavom, ali ono sa čim bi mogli da se slože je da iz najstarije strateške igre mogu zaista da se izvuku neke životne pouke.

1. Ako igrate bez plana, verovatno ćete izgubiti. Planiranje je osnova šaha, ali pre svega života. Živeti bez ideje i plana je moguće, ali nije dugo održivo. Isto važi i za šah, gde ljudi planiraju i po 50 poteza unapred.

2. Svaki potez je važan. Iako to nekada ne izgleda tako, ali svako iskustvo koje steknemo u životu, u nekom trenutku bude od koristi. Možda će u datom trenutku delovati nebitno, ali na duže staze se može isplatiti. Isto je i sa šahom. Čak i kada povalčimo loše poteze, učimo iz njih. Nekada je i greška dobra stvar, samo što se to ne vidi odmah.

šah-partija-igrač

3. Mogućnosti su neograničene. Ako živite (igrate) na pravi način, možete da postignete gotovo sve što želite, u šahu i životu. Međutim, morate biti veoma posvećeni, jer poteza (mogućnosti) je bezbroj.

4. Izazovi podstiču lični razvoj. Ukoliko želite da budete uspešni u šahu ili bilo kom životnom polju, morate se usavršavati i svakodnevno napredovati, kako biste svoju „igru“ podigli na viši nivo. Nekada je potrebno načiniti dodatni napor zarad ostvarenja željenog rezultata. Morate izgubiti mnogo partija šaha, pre nego što naučite da pobeđujete.

5. Anticipacija (predviđanje poteza – postupaka). Razmišljajte, analizirajte i pokušajte da shvatite šta će vaš protivnik uraditi. Ukoliko „predvidite“ potez, stvarate prednost, kako za tablom, tako i u poslovnim, prijateljskim, ljubavnim i drugim odnosima.

6. Vera i samopouzdanje. Od malih nogu slušamo o junacima koji svojom verom i ubeđenjem postižu velike stvari. U šahu (životu), morate biti sigurni u svoju odluku (potez) čak iako drugi smatraju da jepogrešana. Samo osoba koja veruje u sebe, može od situacije „bez šansi“ da napravi „čudo“. Povucite pravi potez.

7. Poraz i neuspeh nisu isto. Neuspeh je predati se, odustati i izgubiti volju. Poraz u partiji nije nužno loša stvar. Iz takvih situacija se uči izlazi još jači. Nije sramota izgubiti, ali način na koji se neko nosi sa porazom definiše tu osobu, kako u šahu, tako i u životu. Ako su ti figure oborene, poređaj ih ponovo i počni ispočetka.

8. Budi zadovoljan/na onim što radiš… Da li je igranje šaha, pevanje, pisanje ili nešto drugo, važno je da vam to čime se bavite i posvećujete vreme, na kraju dana predstavlja zadovoljstvo i uživanje, a ne nešto što će vas opteretiti. Osmeh na lice.

To su samo neke od osnovnih stvari koje nas šah može naučiti o životu, za one kod kojih je ova tema probudila interesovanje, više primera mogu pronaći ovde.