Šahisti „Crvene zvezde“ su na premijeri sezone u kojoj se vraćaju u Prvu ligu Srbije ostvarili fantastičan rezultat i osvojili četvrto mesto u nacionalnom Kupu koji nosi ime „Svetozara Gligorića“. Crveno-beli predstavnici su u konkurenciji 18 ekipa ostali neporaženi tokom celog takmičenja. U pet kola ostvarili su tri pobede i dva remija. U samoj završnici su na sve četiri table remizirali sa osvajačem Kupa i timom koji ima najbolji rejting, ŠK „Jugović“ iz Kaća. Zvezdini šahisti imaju isti broj bodova kao i ekipa „Valjevskog šah kluba“, sa kojom su odigrali nerešeno u drugom kolu, ali je treća pozicija pripala „Valjevcima“ zbog boljeg rejtinga (pre početka takmičenja oni su bili rangirani kao drugi tim, a Zvezda kao peti). Drugo mesto zauzeo je domaći predstavnik ŠK „Omladinac“ koji je upisao četiri trijumfa i poraz. Plasman svih ekipa možete videti ovde.

Što se rejtinga tiče, osvajač ovogodišnjeg Kupa, ŠK „Jugović“ iz Kaća (rejting: 2536), je ujedno i najbolje rangirani klub. Prati ga  sledi „Valjevski šah klub“ (2425) i ŠK „Omladinac“ (2391), dok je četvrti pp rangu tim ŠK „Metalac“ (2382). „Crvena zvezda“ (2377) bila je peti favorit turnira. Rejting svih ekipa možete videti ovde.

Ekipa „Crvene zvezde“ koja je učestvovala u Kupu Srbije:

1. Boško Abramović (2406) – velemajstor

2. Stefan Đurić (2424) – velemajstor

3. Veličković Saša (2303) – intermajstor

4. Vujačić Borivoje (2240) – fidemajstor

5. Govedarica Radovan (2373) – intermajstor

6. Vasilije Kostić (1875) – bez kategorije

 

Muški tim ŠK „Crvena zvezda“ za Kup Srbije „Svetozar Gligorić“:

U prvom kolu naši šahisti su bili bolji od ekipe Čukaričkog sa 3.5:0.5. Ostvarili su tri pobede i zabeležili remi na trećoj tabli.

U sledećem kolu za protivnika smo dobili ekipu „Valjevskog šah kluba“, inače drugog favorita takmičenja. Nakon velike borbe i dramatične završnice Zvezdini šahisti uspeli su da izbore nerešen ishod, bilo je 2:2. U poslednjim momentima, intermajstor Borivoje Vujačić ostvario je trijumf na trećoj tabli i Zvezdi doneo remi veliki kao pobedu.

Treće kolo donelo nam je gradski derbi sa ekipom ŠK „Radnički“. U neizvesnom i napetom duelu naš tim je do pobede predvodio kapiten Stefan Đurić koji je trijumfom na drugoj tabli omogućio da Zvezda slavi sa 2.5:1.5. Na ostalim tablama bilo je nerešeno.

Istog dana, odigrano je i četvrto kolo u kome je rival bio ŠK „Hercegovac“ iz Gajdobra. Crveno-beli šahisti ostvarili su nešto lakšu pobedu, nego u prethodnom kolu, slavili su sa 3:1. Ostvarili su pobede na prva tri table, dok je rival trijumfovao na četvrtoj.

Poslednjeg dana takmičenja usledio je sudar sa prvim favoritom, ekipom ŠK „Jugović“ iz Kaća. U dosta izjednačenom duelu nije bilo pobednika, remi je bio rezultat na sve četiri table. ŠK „Crvena zvezda“ ostao je neporažen u Kupu sa tri pobede i dva remija iz pet kola. To je bilo dovoljno za visoko četvrto mesto.

Kup Srbije „Svetozar Gligorić“ trajao je od 25-28. maja 2017. godine, a održan je u Novim Banovcima. U muškoj konkurenciji učestvovalo je 18 ekipa, čime je izjednačen rekord takmičenja. Što se tiče šahistkinja, zbog nedovoljnog broja prijavljenih ekipa, takmičenje je otkazano.

ŠK „Crvena zvezda“ ostvario je odličan rezultat u Kupu i najavio velike domete u predstojećoj izdanju Prve lige Srbije. BRAVO!!!