Сент Луис, град познат по споменику у  облику лука, високом чак 192 метра, у наредних десет дана биће домаћин престижног „Сингфилд купа“. Првог дана најјачег турнира на тлу САД-а виђен је сјајан шах и три одлучне и може се рећи убедљиве победе. Одмах је било јасно да су шахисти на турнир дошли за жељом да се надмећу и побеђују, а не да калкулишу.

Маестралан тријумф забележио је Левон Ароњан. Јерменин није дао никакву шансу Иану Непомњашчном. Већ код деветог потеза у партији изненадио је Руса, након чега је овај морао да жртвује пешака и ослони се на своју меморију, што је Ароњан искористио да стекне предност коју више није испуштао. Ароњан се том победом наметнуо као један од озбиљнијих кандидата за прво место. Не треба заборавити да је он ове године већ побеђивао на два велика турнира.

До победе је стигао и Максим Вашје-Лаграв у дуелу са Веслијем Соом. Француз се на почетку боље снашао у позицији, извршио притисак на страни краљице и пореметио одбрану Американца, што му је касније нанело непоправљиву штету и пораз.

У судару два Руса, Сергеја Карјакина и Петера Свидлера, успешнији је био први. Свидлер је желео да себи направи бољу позицију за напад и превише је отворио средину, што је Карјакин знао да искористи и слави против сународника.

У партији која је најављивана као најузбудљивија у првом колу, најбољи шахиста света, Магнус Карлсен ремизирао је са Фабианом Каруаном. Норвежанин који је претходних година побеђивао Каруану, када је играо са црним фигурама, овај пут морао је да се задовољи нерешеним исходом. Иако је Карлсен био агресивнији и нападао, Каруана се све време бранио и тражио начин да ремизира, у чему је на крају и успео.

Иако се у прошлости више пута показало да стил игре Хикара Накамуре не лежи Вишвананту Ананду, овај пут се шахиста ииз Индије изборио са Јапанцем и успео да стигне до поделе бодова. У партији без правих шанси на обе стране, до нерешеног исхода је дошло након што су играчи по три пута поновили исти потез.

Уколико остатак такмичења буде узбудљив као прва рунда, онда нас очекује права шаховска посластица. Више информација о турниру можете добити овде.