Sent Luis, grad poznat po spomeniku u  obliku luka, visokom čak 192 metra, u narednih deset dana biće domaćin prestižnog „Singfild kupa“. Prvog dana najjačeg turnira na tlu SAD-a viđen je sjajan šah i tri odlučne i može se reći ubedljive pobede. Odmah je bilo jasno da su šahisti na turnir došli za željom da se nadmeću i pobeđuju, a ne da kalkulišu.

Maestralan trijumf zabeležio je Levon Aronjan. Jermenin nije dao nikakvu šansu Ianu Nepomnjaščnom. Već kod devetog poteza u partiji iznenadio je Rusa, nakon čega je ovaj morao da žrtvuje pešaka i osloni se na svoju memoriju, što je Aronjan iskoristio da stekne prednost koju više nije ispuštao. Aronjan se tom pobedom nametnuo kao jedan od ozbiljnijih kandidata za prvo mesto. Ne treba zaboraviti da je on ove godine već pobeđivao na dva velika turnira.

Do pobede je stigao i Maksim Vašje-Lagrav u duelu sa Veslijem Soom. Francuz se na početku bolje snašao u poziciji, izvršio pritisak na strani kraljice i poremetio odbranu Amerikanca, što mu je kasnije nanelo nepopravljivu štetu i poraz.

U sudaru dva Rusa, Sergeja Karjakina i Petera Svidlera, uspešniji je bio prvi. Svidler je želeo da sebi napravi bolju poziciju za napad i previše je otvorio sredinu, što je Karjakin znao da iskoristi i slavi protiv sunarodnika.

U partiji koja je najavljivana kao najuzbudljivija u prvom kolu, najbolji šahista sveta, Magnus Karlsen remizirao je sa Fabianom Karuanom. Norvežanin koji je prethodnih godina pobeđivao Karuanu, kada je igrao sa crnim figurama, ovaj put morao je da se zadovolji nerešenim ishodom. Iako je Karlsen bio agresivniji i napadao, Karuana se sve vreme branio i tražio način da remizira, u čemu je na kraju i uspeo.

Iako se u prošlosti više puta pokazalo da stil igre Hikara Nakamure ne leži Višvanantu Anandu, ovaj put se šahista iiz Indije izborio sa Japancem i uspeo da stigne do podele bodova. U partiji bez pravih šansi na obe strane, do nerešenog ishoda je došlo nakon što su igrači po tri puta ponovili isti potez.

Ukoliko ostatak takmičenja bude uzbudljiv kao prva runda, onda nas očekuje prava šahovska poslastica. Više informacija o turniru možete dobiti ovde.