Fantastično četvrto kolo u Stavangeru donelo je odlične i uzbudljive partije. Najveće iznenađenje napravio je Levon Aronijan koji je bio bolji od prvog šahiste sveta Magnusa Karlsena i tako Norvežaninu naneo prvi poraz na turniru. Pobedu je upisao i vodeći Hikaru Nakamura koji je savladao Maksima Vašjea-Lagrava. Bod je odneo i  Aniš Giri u duelu sa Višvanatanom Anandom. U derbiju dana, drugi igrač na svetu, Vladimir Kramnik remizirao je sa Fabiom Karuanom, koji je četvrti na svetu. Bodove su podelili i Vesli So i Sergej Karjakin.

Za razliku od četvrtog kola, peto, bar u rezultatskom smislu nije donelo previše uzbuđenja. Svih pet mečeva završeni su remijem. Magnus Karlsen ponovo nije uspeo da slavi, ovaj put nerešeno je odigrao sa Anišom Girijem. Veliku borbu vodili su Karjakin i Karuana, kao i vodeći dvojac Nakamura i Kramnik.

Kada se sve sumira, takmičenje je ušlo u svoju drugu polovinu. Do kraja je ostalo četiri kola, a trenutno prvo mesto zauzima Amerikanac japanskog porekla Hikaru Nakamura sa 3.5 bodova. Po pola boda manje imaju Aronijan i Kramnik, dok sledeća četiri takmičara imaju po 2.5 bodova. Na poziciji broj osam nalazi se Magnus Karlsen sa 2 osvojena poena, koliko ima i devetoplasirani Vašje-Lagrav. Poslednju poziciju zauzima Anand sa 1.5 poena.