Ekipni šampionat Evrope u šahu za kadete i kadetkinje, upravo je završen u Poljskoj, a srpski muški tim ostvario je sjajan rezultat osvojivši drugo mesto, sa svega pola boda zaostatka u odnosu na prvoplasirane vršnjake iz Nemačke. Tim Hrvatske bio je treći.

Srpski tim u sastavu Milan Zajić (VM), Vuk Đorđević, Mihajlo Radovanović (IM) i Velimir Ivić (FM)učešće na šampionatu započeo je remijima u duellimma sa selekcijama Izraela i Moldavije. Međutim, treće kolo i duel sa trećim nacionalnim timom Poljske bili su uvod u bolje partije srpskog tima, koji je treći tim domaćina savladao sa ubedljivih 4:0. Posle toga pobeđena je i Turska sa 3.5:0.5, a onda je usledila i velika pobeda nad ekipom (kasnije će se ispostaviti šampiona) Nemačke od 2.5:1.5. Pretposlednje kolo donelo je okršaj Srbije i Hrvatske, u kom nije bilo pobednika, dok je u poslednjoj rundi ostvaren maksimalan trijumf nad četvrtim timom Poljske.

Pojedinačno najbolji igrač na turniru je naš Velimir Ivić sa šest poena iz sedam mečeva i procentom uspešnosti od 85.7%.

Kompletnu tabelu i rezultate možete pogledati ovde.

Srbiju su u konkurenciji dama predstavljale dve kadetske ekipe. Prvi tim koji čine (ŽFM) Teodora Injac i (ŽFM) Marina Gajčin zauzele su visoko osmo mesto, dok je druga ekipa u sastavu Srdanović Jovana i Katarina Nestorović stigla do 13. pozicije. Prva ekipa ostvarila je dve pobede, tri remija i dva poraza, dok su predstavnice drugog tima zabeležile po dve pobede i remija, uz tri poraza. Prvo mesto osvojila je ekipa domaćina.

Konačan plasman u ženskoj konkurenciji možete pogledati ovde.

Sve tri naše selekcije predvodio je selektor Dejan Nestorović.