Novi Sad je od 25. juna do 03. jula bio domaćin Evropskog prvenstva za veterane. Takmičenje se odvijalo u dve kategorije. U prvoj su igrali šahisti starosti od 50 do 65 godina. U drugom delu takmičenja nastupali su igrači stariji od 65 godina.

U konkurenciji 50-65 godina selekcija Srbije koju čine Pavlović Miloš, Todorović Goran, Arsović Zoran, Ristić Nenad i kapiten Dražić Zoran, osvojila je zlatnu medalju. Do šampionskog zvanja su stigli ostvarivši maksimalan učinak, 16 poena iz osam mečeva.

Uz ekipu pod nazivom „Srbija“, takmičilo se još osam timova. Šest od devet ekipa su predstavnici države organizatora, odnosno Srbije. Ostali učesnici su reprezentacije Italije, Danske i Švedske. Italijani su zauzeli drugo mesto u generalnom plasmanu. Zabeležili su samo poraz od pobednika turnira. Treće mesto pripalo je Švedskoj, dok je Danska zauzela petu poziciju, iza tima pod nazivom „Srbija – šahmatni kružok“.

Više detalja možete pronaći ovde.

U konkurenciji preko 65 godina, do prvog mesta stigla je selekcija Rusije, koja je ostvarila pobede u svih osam mečeva. Drugo mesto pripalo je Belgijancima kojima je jedini poraz naneo ruski tim. Treći su bili Danci koji su uz pet pobeda upisali i po remi i poraz. Srpski tim pod nazivom „Srbija – Gerontološki centar“zauzeo je četvrtu poziciju sa četiri pobede, jednim remijem i dva poraza. Domaći predstavnik nastupio je u sastavu Ilijc Milan, Ujhazi Ivan, Svitlica Nenad, Milosavac Ljubomir i Čabarkapa Spasoje, dok je za kapitena postavljen Milenko Jovanović.

Više informacija možete pronaći ovde.