U životu, stil donošenja odluka i način na koji neko živi, definišu karakter i tip osobe. Isto važi i za šah. Način na koji šahista igra, koliko brzo donosi odluke, da li je ishitren, emotivan, ili ipak voli da razmisli i proceni dobro situaciju i protivnika. Sve to doprinosi tome kakvu neko ličnost ima u šahu. Sajt specijalizovan za određivanje vaše ličnosti dok ste za šahovskom tablom, www.chesspersonality.com, ima podelu na čak 16 tipova šahista.

MAĐIONIČAR

Ovaj tip igrača voli totalnu ofanzivu. Ne bave se time da li je njihova igra zasnovana na objektivnom stanju stvari, već se vode intuicijom i kreativnošću, čime u velikoj meri zbunjuju svoje protivnike. Za njih je šah kreativna umetnost koja nije sputana utemeljenim principima.  A Magician sees chess as a creative art, and creative art cannot be held captive by stern and fixed principles. „Mađioničari“ uživaju u neobičnim i spektakularnim partijama, pa nije retkost da ih duža igra koja ima dosta manevara dovede do stanja dosade. Od šahista koji su ostavili značajan trag u istoriji ove igre, najpoznatiji „mađioničar“ je svakako Mikail Tal, poznat i pod nazivom „Mađioničar iz Rige“.

PLANER

Šahisti koji spadaju u ovu grupu teže da potpuno kontrolišu svoje emocije, istovremeno pokušavajući da nametnu svoju viziju realnosti na šahovskoj tabli. Oni uvek traže „pravi“ potez i veruju da je pravi način da se stigne do pobede kroz napad. Obično biraju agresivna otvaranja, a do trijumfa stižu zahvaljujući svojim fantastičnim proračunima, koji su duboko skriveni u tačno građenim pozicijama. „Planeri“ teže komplikovanim pozicijama, gde njihova sposobnost preciznog proračunavaa i čelični živci predstavljaju prednost. Najbolji predstavnik ovog tipa igrača je Aleksander Alekin.

PRIRODNI

Ljudi koji su takozvani „prirodni“ tip su kao igrači dobro potkovani sa svih strana. Traže inicijativu, drže kontrolu nad svojim emocijama i slede svoju intuiciju, radije nego da traže odstupanja od šahovskih pravila. Teže „zdravim“ otvaranjima i pozicijama i obično ne pobeđuju zahvaljujući trikovima. Međutim, kada dođu do dobre pozicije ne pokazuju zavidan stepen egzekucije, pa se dešava da rivali dođu do preokreta. Cene smirenost i retko će doći u problem sa vremenom ili nekontrolisanu situaciju. Tipičan predstavnik ovakvog stila je Višvanatan Anand.

ČUDESAN (DAROVIT)

Šahista koga odlikuje sportski karakter. Igra agresivno i bori se za pobedu od početka do kraja partije. Veoma se trudi da održi visok nivo kontrole emocija i koristi svaku priliku koja mu se ukaže. „Daroviti“ igrači se ne trude da dokažu bilo kakvu teoriju, ili da stvore neverovatno umetničko delo (ali se to svejedno nekada dogodi). Za njih je najvažnije da pobede, jer je pobeđivati zanimljivo. Najbolji šahista sveta, Magnus Karlsen je odličan primer ovog tipa igrača.

PROFESIONALAC

„Profesionalci“ su posvećeni strategiji, izuzetno cene preciznost i retko dozvoljavaju da im se emocije otrgnu kontroli. Vole da stvari drže pod kontrolom i izbegavaju nepotrebne rizike. Njihova igra zasniva se na „eksploatisanju“ dugoročnih slabosti rivala. Dok se nose sa dugoročnim strategijama i faktorima pozicija, „profesionalci“ se ne oslanjaju na intuiciju, za njih je šah precizna i proračunata nauka. Instead, Professionals like to exploit long-term weaknesses. Stil koji možda najbolje opisuje velikana igre kakav je Mihail Botvinik.

ROMANTIČAR

Puni sjajnih ideja. Njihove zamisli mogu biti pozicione ili napadačke., ali su uvek neobične i jedinstvene. Romantičar obično ne pobeđuje tako što će bolje „proračunati“ od protivnika, već će pronaći neki neobičan i neočekivan koncept, koji ššahista sa druge strane table neće očekivati. Ovaj tip igrača je veoma emotivan i zato mogu delovati „odsutno“ kada gube, ali isto tako kada pobeđuju, njihovo raspoloženje može  biti „nezaustavljivo brilijantno“. Takav opis najviše odgovara ukrajinskom velemajstoru Vasiliju Ivančuku, pravom modernom romantiku.

HIRURG

„Hirurzi“ su nezgodni, praktični igrači koji koriste pozicionu igru da se bore za pobedu u svim situacijama. Obično ne stiču veliku prednost u radnom stadijumu igre, a ponekada se nađu i u lošijoj poziciji od rivala. Ipak, „hirurg“ je pametan i zna kako da se bori. Sa odličnim nervima i sposobnošću da odlično proračunava situacije, ovaj  tip igrača će otkriti svaki skriveni detalj i resurs, koji može da iskoristi kako bi stigao do željenog ishoda. Legendarni Emanuel Lasker je pravi predstavnik takve igre.

TEHNIČAR

To su najtiši i najsmireniji šahisti. Stratezi koji retko napadaju direktno, već preferiraju da „tiho“ koriste pozicione prednosti. Odlikuje ih izuzetna intuicija koju koriste kao „vodič“ u pozicionoj igri. Retko gube kontrolu i trude se da iskoriste gotovo sve vidljive slabosti u pozicionoj igri rivala kako bi slavili u završnici. Tehničari ne vole preterano da rizikuju i stoga retko gube, ali isto tako manje pobeđuju od igrača koji su agresivniji. Čuveni Vladimir Kramnik spada u tu grupu šahista.

ANAKONDE (ZMIJE)

Spolja deluju mirno, ali su uvek spremni na takvu pozicionu „smicalicu“ u kojoj će pokušati da „udave“ svog protivnika, baš kao neke velike zmije. Običnoo izbegavaju direktnu igrui očigledne poteze, a preferiraju da stvaraju pozicioni pritisak. Privrženi su svojim idejama, skoro do tačke da rezultat partije stavljaju u drugi plan. Međutim, ne smete pasti na njihove trikove, jer kada anakonda jednom uhvati u stisak, teško popušta. Ovakav opis stila igre podseća na šahovskog velikana, Arona Nemcoviča.

UBICA

Sve je zasnovano na kontrolisanoj agresiji. Teži se agresivnim otvaranjima i napadu na protivničkog kralja. Napadi su izuzetno precizni, vođeni objektivnim zahtevima pozicione igre i preciznih proračuna. „Ubice“ odlikuje to što oni igraju protiv figura, a ne protiv rivala. Oni neće menjati svoj stigli igre da bi pokušali da iskoriste psihološko stanje osobe preko puta sebe. Ovo verovatno dosta približno opisuje igrački stil jednog od najboljih šahista svih vremena, Bobija Fišera.

VARVARIN

Varvari se ne definitvno ne šale. Od početka do kraja partije „love“ protivničkog kralja. Oni napadaju igrače koji dosta rizikuju. Pokušavaju da izračunaju komplikacije i opasnosti koje će njihove rivale dovesti u nelagodan položaj. „Varvari“ u partiju ulaze srcem. Tipičan predstavnik ovakvog tila igre mogao bi da se naljuti zbog nečega na turniru i nakon toga odigra očajnu ili potpuno neverovatnu partiju, poenta je da od njih ne znate šta možete da očekujete. Oni nisu tip koji će ići na nerešeno, već im je cilj da stvore neobične i komplikovane situacije na tabli, koje će im omogućiti da nadigraju rivala. Jedan od primera „varvarskog“ stila igre je Hikaru Nakamura.

ŠAMPION

Veliki borci koji igraju da bi napadali, ali nisu skloni nepotrebnim rizicima. Veoma su emotivni, i te emocije koriste kako bi kod sebe, ali i kod protivnika povećali nivo inteziteta partije. Bave se „dubokim“ proračunima koji napadju samu srž utvrđene pozicije. „Šampioni“ su uuniverzalni igrači koji neće po svaku cenu tražiti pobedu, ako ona u datom trenutku nije moguća. Bez problema mogu da odigraju i smirenu i dugačku partiju, ako to pozicija od njih zahteva. Ovakav opis dosta podseća na velikog šampiona Garija Kasparova.

MAJSTOR BEGA

Tip igrača koji voli tihu, pozicionu igru, ali nekako često završava u tesnim, za živce ne tako dobrim partijama. Razlog tome je upravo način igre „majstora bega“ koji kada ozbiljnije zapreti svom rivalu u pozicionoj igri, zapravo tera protivnika na kontranapade, žrtvovanja i preuzimanje rizika. Takvi igrači se često ne brane od protivničkih napada, već ih spremno dočekuju, unapred predviđajući njihovu reakciju. Tu dolazi do komplikacija i opasnosti, a „majstori bega“ se tu najbolje snalaze i njihova moć proračuna dolazi do izražaja. Predstavnik ovakvog stila igranja je Viktor Korčnoj.

GENIJE

Kada je „genije“ za tablom, njegov izbor poteza deluje nasumično, kao da se za iste odlučuje sasvim slučajno. Bez ili sa vrlo malo proračuna, oni odlučuju kako će postaviti svoje figure. „Geniji“ jednostavno imaju dar da „osete puls“ pozicije. Njihove kombinacije su obično kratke i jednostavne, ali igru vode u „opasnu zonu“. Ovakvi igrači ne traže komplikovane situacije i zbog toga im nerešen ishod nije stran, ali zato retko gube. Ponekada deluju kao da im je šah dosadio, ali to je zapravo samo iluzija, jer tada im je najvažniji. Odličan primer za ovaj tip igrača je legendarni Kubanac Hose Raul Kapablanka.

DROBILICA

Ovaj tip igrača odlikuje neumoljiv stil, iako često dobro prikrivaju svoju želju za pobedom. Da bi došli do trijumfa, nije im potrebna ni teorija otvaranja, ni prednost, čak ne moraju da imaju ni jednaku poziciju da bi pobedili. „Drobilice“ imaju odlične pozicione veštine i uglavnom se u završnicama osećaju komotno. Odlično poznaju i koriste slabosti rivala. Sa druge strane dosta su objektivni i kada su u pitanju njihove snage i ograničenja, što im odmogućava da donose praktične odluke. Protivnik koji pokuša da iskoristi slabost „drobilice“ će teško doći do prednosti. Nita bolji učinak neće imati ni onaj koji pokuša da ih pritiskom natera na grešku. Ove osobine je tokom svojih partija iskazivao Anatoli Karpov.

LUDI NAUČNIK

Šahisti koji spadaju u ovu grupu veruju u pravdu i principe šaha. Koriste strast i sposobnost proračunavanja da ostvare svoje zamisli. „Ludi naučnik“ je sposoban za brilijantne napade, ali samo onda kada veruje da je to pravi način za pobedu. Često se mogu videti i situacije u kojima ovaj tip igrača „trpi“ napad. To se najčešće događa u situacijama kada on smatra da napad rivala nije objektivno tačan. Igrači iz ove grupe takođe vole i dosta da ekperimentišu, sstalno pokušavajući da prošire šahovske horizonte. Primer takvog stila igre može se videti kod Vilhelma Štajnica.

Ako vas zanima koji ste vi tip šahiste i na kog velikana igre podseća vaš stil, ovde možete uraditi test koji će vam dati odgovor na to pitanje.