Pet kola je odigrano, a ako bacite pogled na tabelu u muškoj ili ženskoj konkurenciji, rezultat će biti isti, videćete da je Rusija lider.

Kada su gospoda u pitanju, domaćin turnira, Rusija ima 14 bodova na vrhu tabele. Ruse u stopu prate prvi favoriti šampionata, selekcija Kine, sa pola boda manje, dok je do skoro vodeća Poljska, koja ima četiri pobede, zahvaljujući porazu od Turske u četvrtom kolu od 2.5:1.5 pala na treće mesto sa 12.5 bodova. Turci trenutno imaju 11 bodova, dobro se kotira i Indija sa pola poena više.

Rusi su nakon trijumfa nad Belorusijom od 3:1 u četvrtom kolu, istim rezultatom savladali i Norvešku u petoj rundi. Do pobede su stigli zahvaljujući bodovima koje su uzeli na trećoj i četvrtoj tabli.

Kinezi su očekivano bili ubedljivi protiv Egipta sa 3.5:0.5, ali su se onda u petoj rundi, kao i većina favorita „okliznuli“ u duelu sa Turskom, gde su remizirali 2:2.

Turci su u četvrtom kolu bili pogubni i za Poljake, koji su ipak uspeli da se u petom kolu „trgnu“ i u derbiju runde savladaju Ukrajinu sa 3:1, zahvaljujući boljoj igri na prvoj i četvrtoj tabli.

U međuvremenu, Amerikanci su porazom od Indije sa 3.5:0.5, odnosno remijem sa Belorusijom izgubili i teoretske šanse da se nađu u vrhu i trenutno zauzimaju sedmu poziciju sa 7.5 osvojenih bodova.

Tabelu nakon pet odigranih kola možete videti ovde.

Kod dama je šampionat mnogo otvoreniji. Ruskinje su prve na tabeli sa 12.5 bodova. Ukrajina ima pola boda manje na poziciji dva, Indijke treće sa 11.5 poena. Slede Kina i Poljska sa po 11. SAD ima 10.5, a čak tri tima imaju po deset bodova. Poslednja je ekipa Egipta sa svega 1.5 bodova.

Rusija je u poslednja dva kola zabeležila pobedu i remi. Prvo je pobeđena Gruzija sa 2.5:1.5, a trijumf je posledica bolje igre na prrve dve table. U petoj rundi vodeći tim šampionata remizirao je sa Amerikankama, ali ih to nije puno koštalo, pošto su Kineskinje takođe zabeležile remi i pobedu.

U četvrtom kolu je Kina odigrala nerešeno sa Azerbejdžanom, da bi u petom pobedila Gruziju, ubedljivo, sa 3.5:0.5.

I Ukrajina je upisala remi i trijumf. Ukrajinke su u četvrtoj rundi bile bolje od Vijetnama sa 3:1, dok su u petoj odigrale nerešeno sa Poljskom. Poljakinje su ranije poražene od Indije sa 2:5:1.5. Indijke su očekivano u petom kolu nadigrale Egipat sa 3:1. Egipćanke su poražene do sada u svim rundama, pa tako i u četvrtoj, gde su Amerikanke slavile sa 3.5:0.5.

Rezultate nakon pet rundi možete pogledati ovde.