Može se reći da su šahisti „Crvene zvezde“ imali turbulentnu sezonu po povratku u elitu. Osim što smo morali da se borimo sa rivalima za tablom, imali smo i gomilu izazova „sa strane“, koji su nas sprečili da se u Prvoj ligi Srbije prikažemo u najboljem svetlu. Međutim, uprkos lošem početku sezone i drugim stvarima, uspeli smo pred sam kraj takmičenja da pobegnemo sa dna tabele i da kolo uoči kraja sami odlučujemo o svom opstanku u najjačem domaćem takmičenju.

Sa direktnim rivalom u borbi za opstanak, ekipom „VŠK Sveti Nikolaj“ smo igrali odlučujući duel, a bila nam je potrebna pobeda sa 5:1. Odigrali smo zaista jednu epsku partiju. Već na polovini nadmetanja videlo se da je meč veoma izjednačen i da nećemo moći da dođemo do potrebne razlike. Uprkos tome želeli smo da se od elite oprostimo pobedom. Sve se svelo na jednu partiju koja je na kraju zasluženo pripala rivalu, pa su slavili sa 3:5:2.5. Čestitamo im na pobedi i obezbeđenoj novoj sezoni u eliti. Sa druge strane, nama ostaje da učimo na greškama i da se u elitu vratimo još jači i spremniji za izazove koji nas očekuju. Sledeći cilj je osvajanje Druge lige Srbije.

Što se tiče šampionata, titula je ostala u Rumi (mestu održavanja prvenstva), pošto je domaći „Sloven“ u dramatičnoj završnici stigao do prve titule šampiona države u istoriji kluba. Veliki broj domaćih navijača i šahista pokazali su eksploziju emocija, po osvajanju dugo očekivane titule. Čestitke idu na račun  Sergeja Rubljevskog, Dragana Kosića, Igora Miladinovića, Gorana M. Todorovića, Miroljuba Lazića, Miroslava Miljkovića, Gojka Laketića, kao i rezervi Gorana Kosanovića i Dragana Tešića. Bez pobedničkog pehara ostala je ekipa „Jugovića“, kojoj je titula izmakla „za dlaku“. Na trećoj poziciji završio je tim „Itake“. Rezultate poslednjeg kola Prve lige Srbije možete pogledati ovde.

Osim „Crvene zvezde“ ispale su i ekipe „OŠK Paraćina“ i „Naftagasa“.

 

# Ekipa Mp3 Bp1
1 Sloven (Ruma) 28 42
2 Jugović (Kać) 26 43½
3 Itaka (Beograd) 24 40
4 Jelica (Goračići) 20 37
5 Sloga Amiga (Kraljevo) 17 34½
6 Svetozar Gligorić (Pančevo) 14 32½
7 Novosadski ŠK (Novi Sad) 13 33½
8 Omladinac (Novi Banovci) 12 32
9 VŠK Sveti Nikolaj (Valjevo) 10 25½
10 Naftagas (Elemir) 8 27
11 Crvena Zvezda (Beograd) 5 23
12 OŠK Paraćin (Paraćin) 4 25½

 

Sve čestitke i na račun šampionki Srbije u šahu, ekipe „Jugovića“. Njima je to prvi šampionski trofej u istoriji kluba, pa je samim tim i veoma poseban. Poslednje kolo kod dama, za razliku od muškaraca nije bio preterano dramatično, ekipa „Jugovića“ je već ranije obezbedila prvo mesto, druga je bila „Jelica“, a treći „BAS“. Jedina nepoznanica uoči poslednjeg dana takmičenja bila je ko će pored „Kostolca“ ispasti u niži rang. U direktnom duelu, „Radnički“ iz Ćuprije je savladao „Novosadski ŠK“ i tako opstao u eliti. Detalje o mečevima poslednjeg kola možete videti ovde.

 

# Ekipa Mp3 Bp1
1 Jugović (Kać) 25 30
2 Jelica (Goračići) 23 28
3 Rad (Beograd) 22 25
4 BAS (Beograd) 21 27
5 Šahmatni kružok (Novi Sad) 15 22½
6 Radnički (Rudovci) 14 19½
7 Zlatar (Nova Varoš) 11 18½
8 Somborski ŠK (Sombor) 10 14
9 Radnički (Ćuprija) 8 18½
10 Novosadski ŠK (Novi Sad) 7 13
11 Rudar (Kostolac) 0 4