Okončana je višegodišnja pauza i šahisti „Crvene zvezde“ ponovo su zaigrali u najjačem domaćem klupskom takmičenju. u periodu od samo dve godine Zvezda se vratila u domaću šahovsku elitu, što je zaista veliki uspeh na koji smo posebno ponosni. Ponovo smo sa najboljima, zbog čega ni nije preterano iznenađenje što smo takmičenje u Prvoj ligi Srbije započeli porazom.

Crveno-beli šahisti dali su sve od sebe i zaista im se ništa ne može zameriti. Odlično su igrali, bili dostojan rival, ali su predstavnici „Novosadskog ŠK“ jednostavno bili bolji.

Počelo je remijima na drugoj i trećoj tabli. Naš Boško Abramović bio je sjajan u podeli bodova sa najbolje rangiranim srpskim igračem, Robertom Markušom. Ništa manje umeća nije pokazao ni kapiten crveno-belih, Stefan Đurić koji je odigrao nerešeno na trećoj tabli sa Aleksandrom Kovačevićem. Remizirao je i Radovan Govedarica sa Petrom Popovićem na četvrtoj tabli, a pola boda Zvezdi doneo je i Borivoje Vujačić u partiji sa Dejanom Leskurom na šestoj tabli.

„Novosađani“ su do trijumfa stigli zahvaljujući pobedama na prvoj i petoj tabli. Turski velemajstor Sanal Vahap posle velike borbe je uspeo da savlada našeg Aleksu Strikovića, dok je bod rivalu doneo i Sarić Siniša u meču sa Sašom Veličkovićem. Na kraju 4:2 u korist „Novosadskog ŠK“.

U ostalim duelima, „Jugović“ je savladao „Omladinac“ 3.5:2.5. Istim rezultatom je i „Jelica PEP“ pobedila „Slogu“. „Itaka“ je ubedljivo nadigrala „Svetozar Gigorić“ sa 4.5:1.5, dok je istim rezultatom slavio i domaćin „Slovan“ u duelu sa „Paraćinom“. Trijumfovao je i „Sveti Nikolaj“ koji je sa 3.5:2.5 nadigrao „Naftagas“. Detaljnije o prvom kolu možete pogledati ovde.

 

1 Omladinac (Novi Banovci) 2½-3½ Jugović (Kać)
 2 Jelica (Goračići) 3½-2½ Sloga Amiga (Kraljevo)
 3 Svetozar Gligorić (Pančevo) 1½-4½ Itaka (Beograd)
 4 Sloven (Ruma) 4½-1½ OŠK Paraćin (Paraćin)
 5 Crvena Zvezda (Beograd) 2-4 Novosadski ŠK (Novi Sad)
 6 Naftagas (Elemir) 2½-3½ VŠK Sveti Nikolaj (Valjevo)

 

Istovremeno u Novom Sadu odigrano je prvo kolo ženskog šampionata Srbije. Šahistkinje igraju na četiri table. Predstavnice „Zlatara“ su bile bolje od „Radničkog“ iz Ćuprije sa 2.5:1.5. „Šahmatni kružok“ je istim rezultatom savladao BAS, dok su najubedljivije trijumfe zzabeležili „Novosadski ŠK“ i „Jelica“, koji su sa po 4:0 nadigrali „Rudar“, odnosno „Somborski ŠK“. Slavio je i Jugović koji je sa 3:1 pobedio Rad. Više detalja možete pronaći ovde.

 

1 Radnički (Ćuprija) 1½-2½ Zlatar (Nova Varoš)
 2 Rudar (Kostolac) 0-4 Novosadski ŠK (Novi Sad)
 3 BAS (Beograd) 1½-2½ Šahmatni kružok (Novi Sad)
 4 Rad (Beograd) 1-3 Jugović (Kać)
 5 Jelica (Goračići) 4-0 Somborski ŠK (Sombor)