Ovaj Jermenin, inače po profesiji nastavnik fizičkog, rođen je pre tačno tri i po decenije u braku Jermenke i ruskog Jevreja. Spada u red najboljih šahista današnjice, a trenutno zauzima drugu poziciju na svetskoj rang listi, sa 25 bodova manje od, za sada nedodirljivog Magnusa Karslena. Levon Aronjan (2801) šahom je počeo da se bavi relativno kasno za savremene standarde, tek sa devet godina. U svet “ najstarije strateške igre“ uvela ga je sestra Lilit. Prvi učitelj bio mu je velemajstor Melikset Kačanijan. Aronjan je brzo napredovao i već 1994. godine pokazao svoj veliki potencijal, kada je postao svetski omladinski šampion u konkurenciji do 12 godina.

Aktuelna 2017. godina jedna je od najboljih u Aronjanovoj karijeri. U aprilu je osvojio Grenke klasik ispred Magnusa Karlsena i Fabijana Karuane. Dva meseca kasnije trijumfovao je na turniru u Norveškoj, gde je opet završio ispred domaćeg igrača i najboljeg šahiste sveta. Na prestižnom Sinkfild kupu je u tesnoj završnici ipak zauzeo četvrtu poziciju, ali je svega nekoliko dana kasnije osvojio rapid i blic turnir u Sent Luisu. Pre samo nedelju dana osvojio je Svetski kup, pobedom nad Lirenom Dingom u finalu i tako se kvallifikovao za Turnir kandidata za Svetsko prvenstvo sledeće godine. 2017. godina Jermeninu je donela uspeh i na privatnom planu, pošto je stupio u bračne vode sa svojom dugogodišnjom devojkom i verenicom, Arijanom Kaoli. Ona je poreklom Australijanka, a taakođe se bavi šahom, ima titulu ženskog intermasjtora. Par se upoznao 1996. godine na svetskom prvenstvu za mlade u Berlinu. Deceniju kasnije počinju druženje, a od 2008. godine su u srećnoj vezi. Još jedan interesantan detalj kada je u pitanju Aronijan je da je ove godine Kim Kardašijan izrazila želju da je baš Jermenin podučava tajnama šahovske igre. Evo šta je on imao da kaže na to.

Na velikoj šahovskoj sceni pojavio se još 2001. godine i već tada nagovestio da će biti veliki šahista. Osvojio je masters turnir za mlade u Lozani. Samo godinu dana kasnije postaje državni šampion i svetski juniorski prvak. 2004. godin debitovao je na Šampionatu sveta u organizaciji FIDE. Tu jeu prvom kolu savladao tada trinaestogodišnjeg Magnusa Karlsena, kome je to takođe bio debi. Učešće je završio u trećoj rundi, porazom od Pavela Smirnova.

2005. je bila odlična godina za Jermenina. Postao je deo međunarodne elite, zauzeo peto mesto na svetskoj rang listi i prvi put osvojio Svetski kup. I 2006. godina bila je uspešna za Aronjana koji je napredovao do trećeg mesta na svetu, a ujedno je bio i deo tima koji je Jermeniji doneo prvo zlato na šahovskoj Olimpijadi. Već godinu dana kasnije našao se na „Turniru kandidata“, gde je posle velike borbe još jednom bio bolji od Karlsena. Uspeo je da se plasira u finalnu fazu svetsko prvenstva, gde je na kraju završio na sedmom mestu, od osam učesnika.

U 2008. godinu je ušao osvojivši dva turnira. Iste godine je osvojio i Drugi gran pri u Sočiju i tako stigao do 2018 rejting poena. Godinu je zaokružio novim timskim zlatom sa šahovske Olimpijade u Drezdenu. Kao nagradu za veliki uspeh, tadašnji predsednik Jermenije Serž Sargsijan mu je ukazao čast da leti predsednički avionom.

2009. godina donela mu je pobedu na četvrtom Gran priju sezone, kao i titulu svetsko šampiona u rapid šahu. Nakon pobede na mastersu u Bilbau, našao se na samo četiri boda zaostatka u odnosu na tada prvoplasirnog Višvanatana Ananda. Iste godine je i pobedio svetskog broja jedan na memorijalnom turniru u čast Mikaila Tala, na kom je zauzeo četvrto mesto. Krajem godine odlikovan je titulom „počasnog mastera sporta u Jermeniji.

U periodu od 2008-2010, Aronijan je osvojio Gran pri i kvalifikovao se za Turnir kandidata, čiji pobednik će se takmičiti za svetsku titulu 2012. godine. Nakon što nije uspeo da odbrani zvanje šampiona sveta u rapid šahu, usledio je i poraz na Bilbao Gren slemu. Jermenija nije uspela ni da odbrani zlato na Olimpijadi, u timskoj konkurenciji su zauzeli sedmo mesto, dok je Aronjan na prvoj tabli osvojio srebrnu medalju i tako stigao da najboljeg rejtinga u karijeri, do tog trenutka, 2794. Kraj godine bio je uspešan za Jermenina koji je najpre podelio prvo mesto na memorijalnom turniru u čast Mihaila Tala, a potom je i osvojio titulu svetskog prvaka u blic šahu.

2011. godina protekla je u Aronjanovom nadmetanju sa Karlsenom i Anandom. Početkom godine podelio je treću poziciju sa Norvežaninom na turniru Tata stil. Dva meseca kasnije, u Monaku osvaja treći u nizu Melodi Amber rapid sa povezom preko očiju. U tom momentu u šahovskom svetu su smatrali da će Aronjan zbog svog visokog rejtinga i dobre forme uskoro preuzeti prvo mesto od Ananda. Međutim, poraz u četvtfinalu Turnira kandidata. Krajem godine je zajedno sa Magnusom Karlsenom podelio prvo mesto na Talovom memorijalu.

Na samom startu 2012. godine Jermenin je zabeležio pobedu na Tata stil turniru. Slavio je ispred u tom trenutku već svetskog broja jedan, Magnusa Karlsena, Tejmura Radžabova i Fabijana Karuane. Usledio je veliki uspeh na 40. šahovskoj Olimpijadi, gde je Jermenija ponovo uzela zlato sa Aronjanom na prvoj tabli. Finale mastersa u Bilbau završio je na trećem mestu nakon poraza od Karlsena. Na šahovskom klasiku u Londonu zauzeo je šesto mesto, a godinu završava pobedom na turniru u Pekingu koji je igrao sa povezom preko očiju.

I u 2013. godini borio se za zlato na Tata stil turniru, ali je titulu ipak osvojio Karlsen. Na Turniru kandidata igranom u Londonu zauzeo je četvrto mesto. Osvojio je Alekinov memorijal i šesti Gren slem masters u Bilbau.

Trijumfom na Tata stil turniru uspešno je započeo 2014. godinu. Potom je na superturniru u Cirihu podelio drugo mesto sa Fabijanom Karuanom. Na Turniru kandidata u ruskom Ksanti Mansijsku našao se na deobi od drugog do poslednjeg mesta. Na superturniru u Norveškoj osvojio je četiri od devet bodova, koliko su imali još trojica učesnika. Do kraja godine nije beležio neke veće rezultate, iako je učestvovao na velikim takmičenjima poput 41. Olimpijade u šahu, Sinkfild Kupu i Šampionatu sveta u rapid i blic šahu.

I prethodne dve godine učestvovao je na gotovo svim važnijim turnirima i takmičenjima, ostvarujući zapažene rezultate. Na neki način to mu je bio uvod za aktuelnu godinu, koja još uvek traje i u kojoj može da ostvari još velikih stvari. Trenutno je drugi na svetskoj rang listi i uz Karlsena jedini igrač sa preko 2800 bodova.