U azerbejdžanskom gradu Šamkiru održava se četvrti memorijalni turnir u čast velemajstora Vugara Gašimova. Sjajni Azerbejdžanac rođen je 1986. godine u Bakuu. Najbolji plasman bio mu je šesto mesto na svetu (2009.), dok je tri godine kasnije dostigao najviši rejting od 2761 boda.

Gašimov je bio učesnik četiri šahovske Olimpijade, a 2009 je u Novom Sadu bio deo nacionalnog tima Azerbejdžana koji je osvojio zlato na šampionatu Evrope u timskoj konkurenciji. Ima i bronzano odličje sa istog takmičenja dve godine ranije. Osvojio je i nekoliko superturnira, među kojima su Atina i Ređo Emilija.

Gašimovu su lekari 2000. godine ustanovili da pati od epilepsije, a nedugo potom su mu pronašli i tumor na mozgu. Preminuo je 2014. godine u Hajdelbergu u 27. godini života. Njegova smrt izazvala je reakcije kod mnogobrojnih sporitsta i državnika širom sveta.

Pogledajte kako je Gašimov pobedio Karlsena 2009. godine.

Nakon smrti Gašimova ustanovljen je superturnir koji nosi njegovo ime, a na turniru učestvuju najbolji šahisti na svetu. Ove godine (21. april – 01. maj) učestvuju: Vladimir Kramnik, Vesli So, Sergej Karjakin, Šakrijar Mameđarov, Majkl Adams, Harikrišna Pentala, Pavel Eljanov, Radoslav Vojtašek, Veselin Topalov i Tejmur Radjabov.

Posle pet odigranih kola vodi domaći takmičar Šakrijar Mameđarov sa tri osvojena boda. Sutra (26. aprila) je pauza, nakon čega sledi nastavak takmičenja.