У азербејџанском граду Шамкиру одржава се четврти меморијални турнир у част велемајстора Вугара Гашимова. Сјајни Азербејџанац рођен је 1986. године у Бакуу. Најбољи пласман био му је шесто место на свету (2009.), док је три године касније достигао највиши рејтинг од 2761 бода.

Гашимов је био учесник четири шаховске Олимпијаде, а 2009 је у Новом Саду био део националног тима Азербејџана који је освојио злато на шампионату Европе у тимској конкуренцији. Има и бронзано одличје са истог такмичења две године раније. Освојио је и неколико супертурнира, међу којима су Атина и Ређо Емилија.

Гашимову су лекари 2000. године установили да пати од епилепсије, а недуго потом су му пронашли и тумор на мозгу. Преминуо је 2014. године у Хајделбергу у 27. години живота. Његова смрт изазвала је реакције код многобројних споритста и државника широм светa.

Погледајте како је Гашимов победио Карлсена 2009. године.

Након смрти Гашимова установљен је супертурнир који носи његово име, а на турниру учествују најбољи шахисти на свету. Ове године (21. април – 01. мај) учествују: Владимир Крамник, Весли Со, Сергеј Карјакин, Шакријар Мамеђаров, Мајкл Адамс, Харикришна Пентала, Павел Ељанов, Радослав Војташек, Веселин Топалов и Тејмур Радјабов.

После пет одиграних кола води домаћи такмичар Шакријар Мамеђаров са три освојена бода. Сутра (26. априла) је пауза, након чега следи наставак такмичења.