Годинама уназад није се доводило у питање ко је најбољи шахиста на свету, када је рејтинг у питању. Одговор је свима добро познат, то је Магнус Карлсен. Ипак, у последњих неколико месеци уследио је пад у форми светског броја један. То изненадни нале лоше игре, већ континуирани пад форме, који траје неко време. За то време, његови најближи пратиоци су жаргонки речено „осетили крв“ и кренули у поход на прво место. Ту се пре свега мисли на петорицу шахиста који се улазе у клуб „2800 и више“, који су на 22 бода или мање удаљени од Карлсена и прве позиције коју држи. У групу најопаснијих претендената на сам врх листе су Мамеђаров (2801), Каруана (2807), Со (2810), Ароњан (2810) и најближи од свих Крамник (2812) који је на свега десет бодова засотатка у односу на водежћег Норвежанина.

Како ствари тренутно стоје, управо ће Крамник, некадашњи светски шампион имати прилику да угрози Карлсенову доминацију. Он ће од 15-23. јула учествовати на турниру у Дортмунду, где би у случају повољног резултата могао да надмаши Карлсенови 2822 бода и преузме прву позицију.

Карлсенова лоша форма најбоље се могла видети током турнира у норвешком Ставангеру, где је у девет мечева уписао један тријумф, два пораза и шест ремија. Један пораз нанео му је управо први пратилац на светској листи, Владимир Крамник.