Godinama unazad nije se dovodilo u pitanje ko je najbolji šahista na svetu, kada je rejting u pitanju. Odgovor je svima dobro poznat, to je Magnus Karlsen. Ipak, u poslednjih nekoliko meseci usledio je pad u formi svetskog broja jedan. To iznenadni nale loše igre, već kontinuirani pad forme, koji traje neko vreme. Za to vreme, njegovi najbliži pratioci su žargonki rečeno „osetili krv“ i krenuli u pohod na prvo mesto. Tu se pre svega misli na petoricu šahista koji se ulaze u klub „2800 i više“, koji su na 22 boda ili manje udaljeni od Karlsena i prve pozicije koju drži. U grupu najopasnijih pretendenata na sam vrh liste su Mameđarov (2801), Karuana (2807), So (2810), Aronjan (2810) i najbliži od svih Kramnik (2812) koji je na svega deset bodova zasotatka u odnosu na vodežćeg Norvežanina.

Kako stvari trenutno stoje, upravo će Kramnik, nekadašnji svetski šampion imati priliku da ugrozi Karlsenovu dominaciju. On će od 15-23. jula učestvovati na turniru u Dortmundu, gde bi u slučaju povoljnog rezultata mogao da nadmaši Karlsenovi 2822 boda i preuzme prvu poziciju.

Karlsenova loša forma najbolje se mogla videti tokom turnira u norveškom Stavangeru, gde je u devet mečeva upisao jedan trijumf, dva poraza i šest remija. Jedan poraz naneo mu je upravo prvi pratilac na svetskoj listi, Vladimir Kramnik.