Vladimit Kramnik (2804), trenutno četvrti šahista sveta, učestvuje na turniru u Dortmundu, gde bi evntualnim trijumfom uspeo da posle višegodišnje vladavine sa trona skine Magnusa Karlsena. Međutim, da li zbog pritiska ili nečeg drugog, Rus nije najbolje otvorio takmičenje u nemačkom gradu. U prvom kolu poražen je od Vladimira Fedosejeva, dok je u drugom remizirao sa Dmitrijem Andrejkinom.

Kramnik zaista uživa da igra u Dortmundu. Do sada je na tom turniru pobeđivao čak deset puta i važi za najuspešnijeg učesnika u istoriji tog događaja. Ipak, ukoliko želi da ponovi ranije uspehe i napadne prvo mesto, moraće ozbiljno da podigne nivo igre.

Na poslednje 73 rejting liste, Karlsen (2822) je suvereno držao prvo mesto i niko nije mogao da mu priđe. Međutim, u poslednjih nekoliko meseci došlo je do pada u igri Norvežanina i postavlja se pitanje da li će uspeti da se zadrži na vrhu rejting liste. Čak iako Kramnik ne bude uspešan u Dortmundu, jako blizu su i Vesli So (2810), Fabijano Karuana (2807), pa i Levon Aronjan (2799) i Šakrijar Mameđarov (2797) koji su tek za malo van kluba 2800.

Turnir u Dortmundu traje do 23. jula, a osim Kramnika učestvuju i Maksim Vašje-Lagrav, Livju-Diter Nisipeanu, Radoslav Vojtašek, Dmitrij Andrejkin, Vang Jue, Vladimir Fedosejev i Matijas Blubaum.

Više informacija o samom turniru možete pronaći ovde.