Svetsko ekipno prvenstvo došlo je do samog kraja. Jedno kolo ostalo je da se odigra. Kod muškaraca je Kina najbliža zlatnom odličju. Jedini način da Kinezi ne osvoje šampionat je da u poslednjem kolu izgube od Poljske, a da Rusi istovremeno savladaju Amerikance. Postoji mogućnost i da Poljaci dođu do najvišeg postolja, u slučaju da i Kina i Rusija izgube. Sa druge strane, Ruskinje i Ukrajinke će u direktnom duelu odlučivati o tituli. Selekcija domaćina ima dva boda više od Ukrajine i sve osim poraza za njih je rezultat zlata vredan.

Što se rezultat osmog kola tiče, kod muškaraca nije bilo nekih većih iznenađenja. Kina je nadigrala Norvešku sa 3.5:0.5. Remi je viđen samo na drugoj tabli, dok je na ostalim slavila vodeća ekipa.

Rusi su do pobede nad Indijom stigli nešto teže, bilo je 2.5:1.5. Za trijumf se pobrinuo Vladimir Fedosejev koji je bio uspešan na četvrtoj tabli, dok je na ostalim bilo nerešeno.

Istim rezultatom slavila je i Ukrajina u duelu sa šahistima SAD-a. Junak Ukrajinaca bio je Aleksander Moisenko koji je pobedio na trećoj tabli, uz remije ostalih kolega.

Poljaci su sa 3:1 bili bolji od Belorusije, dok je Turska istim rezultatom savladala Egipat.

Uoči devetog kola Kina je prva sa 14 bodova, Rusija ima poen manje, dok je treća Poljska sa 12. Dvocifren broj bodova ima još samo Turska, deset. Ukoliko želite da detaljnije pogledate tabelu, to možete učiniti ovde.

U ženskoj konkurenciji osmo kolo donelo je neočekivan poraz Ukrajinki od selekcije Gruzije sa 2.5:1.5. Nino Batsiašvili pobedom na četvrtoj tabli donela je trijumf Gruziji, dok su ostale šahistkinjnje remizirale.

Kina je očekivano bila bolja od Poljske sa 3:1. Svoju nadmoć Kineskinje su pokazale na trećoj i četvrtoj tabli.

Ruskinje su ubedljivo savladale Egipćanke sa 3.5:0.5. Pobedu nisu ostvarile samo na trećoj tabli, gde je viđen remi.

Indija je pobedom na trećoj tabli došla do minimalnog trijumfa nad selekcijom Vijetnama od 2.5:1.5.

Amerikanke i Azerbedžan podelile su bodove, bilo je 2:2. SAD je slavio na prvoj tabli, Azerbejdžan na četvrtoj, dok su na drugoj i trećoj viđeni remiji.

Ruskinje su prve sa 14 bodova, Ukrajinke imaju dva manje, dok su treće Kineskinje sa 11 osvojenih bodova. Dvocifrene su i Gruzija i Indija sa po deset bodova. Detaljnije informacije o rezultatima možete pronaći ovde.