Završeno je 11. Svetsko ekipno prvenstvo u šahu, održano u ruskom gradu Ksanti-Mansijsk. Nakon devet kola šampionsko zvanje kod dama pripalo je ekipi domaćina, dok su kod muškaraca drugi put u nizu zlato osvojili Kinezi.

Reprezentacija Kine savladala je Poljsku u direktnom okršaju za zlato. Poljaci su u uslučaju pobede nad Kinom i poraza Rusije mogli do prvog mesta, ali je umesto toga Kina tesno trijumfovala sa 2.5:1.5 i tako stigla do šampionskog zvanja, a selekciji Poljske je pripala bronzana medalja.

Rusi su u nadi da će Kinezi „kiksnuti“ deklasirali Ameriku sa 4:0, ali to je na kraju bilo dovoljno samo za srebro.

U ostalim duelima, Indija je savladala Norvešku sa 3:1. Ukrajina je bila bolja od Egipta, 2.5:1.5, dok je u još jednom tesnom meču, Belorusija istim rezultatom pobedila Tursku.

Na kraju, Kina 16 bodova, Rusija jedan manje, Poljska 12, dok su zapaženije rezultate ostvarili još i Indija sa 11 bodova, odnosno Turska sa bodom manje. Kompletnu tabelu možete videti ovde.

U ženskoj konkurenciji, Ruskinje su ostvarile istorijski uspeh, osvajanjem prvog svetskog zlata za ženski ruski šah. U odlučujućoj partiji za zvanje šampiona bile su bolje od Ukrajine sa 3:1. Drugo mesto pripalo je Kineskinjama koje su istim rezultatom nadigrale Egipat, dok je Gruzija, takođe sa 3:1 savladala SAD i osvojila bronzu. U ostallim mečevima Indija je sa 3:1 pobedila Azerbejdžan, a Poljska je minimalnim rezultatom slavila u duelu sa Vijetnamom.

U konačnom plasmanu Ruskinje imaju 16 bodova, Kina 13, a Gruzija 12 osvojenih bodova. Zapažene rezultate ostvarile su i Indija sa 11, odnosno selekcija Turske sa bodom manje. Detaljnije informacije možete pronaći ovde.