Već smo navikli na brojne „nove“ igre nastale po uzoru na šah. Kroz istoriju su mnogi pokušavali da promene, uproste, zakomlikuju i vizuelno „unaprede“ najstariju stratešku igru, a neki od tih pokušaja uspeli su i da opstanu. Bilo je onih zaista zanimljivih, bilo je i onih besmislenih, ali i onih koji su zahvaljujući svom vizuelnom identitetu uspeli da izbegnu zaborav.

Jedna od igara nastala po uzoru na šah je i Ket (Khet). Ova „apstraktna strategija“ kako je neki nazivaju je specifična po tome što su pojedine figure opremljene laserima. Ket  se prvobitno zvao „Deflexion (Odbijanje)“ i u nešto više od decenije postojanja prošao je kroz nekoliko promena, pre nego što je nastala današnja verzija igre.

Ket 2.0 kako je još poznat, zasniva se na nadmetanju dva igrača koji naizmenično pomeraju figure koje su izrađene po ugledu na istoriju Starog Egipta. Pojedine figure imaju lasere (koji nisu štetni za ljude) koje „ispaljuju“ posle svakog poteza. Većina figura na sebi ima jedno ili više ogledala koja igračima dozvoljavaju da menjaju putanju lasera na „igralištu“. Kada laser pogodi figuru sa strane sa koje nema ogledalo, ta figura je eliminisana iz daljeg toka partije.

Pre nego što je promenila ime, igra je dobila nagradu u izboru Mense. Pod novim imenom je 2007. godine bila jedan od pet finalista za praiznanje „Igračka godine“.