Рапид и блиц (цугер) турнир у Сент Луису стигао је до краја. Први део, престижни „Синкфилд куп“ обележио је тријумф одличног Максима Вашје-Лаграва, али је зато наставак манифестације, која је део Grand chess tour-a (Сент Луис рапид и блиц турнир), у потпуности припао Гарију Каспарову. Сјајни Рус, иако се већ дуго није бавио шахом на професионалном нивоу, по кратком „изласку“ из пензије показао је да и даље поседује вештине да се надмеће са најбољима. Истина, на почетку је био мало „зарђао“, али како је време одмицало, играо је све боље. После осмог места у „рапиду“, боље се показао на цугер (блиц) делу турнира, где је завршио у горњем деллу табеле (пето место).

У двокружном систему такмичења, где су учесници одиграли по 18 кола, легендарни Рус почео је нешто слабије, па је после прве половине цугер турнира забележио поразе од Фабијана Каруане, Ле Кванг Лиема и Левона Ароњана, док је уписао само тријумф у партији са Домингес Ленијеом, уз пет ремија. Међутим, у наставку другачија слика. 53-годишњи бивши светски првак је након пораза од Сергеја Карјакина на почетку другог дела, вратио Каруани за изгубљен меч из првог круга, а потом славио у дуелима са Хикаром Накамуром и поново Домингесом, и тако остварио укупан учинак од по четири победе и пораза и чак десет нерешених партија, што је био довољно за пето место.

Прво место освојио је Сергеј Карјакин, који је забележио 13.5 бодова. Поен мање имао је другопласирани Левон Ароњан, док је трећи са 10.5 бодова био Хикару Накамура. Јан Непомњашчни имао је десет бодова на позицији четири.

Комплетне резултате и анализе можете пронаћи овде.