Rapid i blic (cuger) turnir u Sent Luisu stigao je do kraja. Prvi deo, prestižni „Sinkfild kup“ obeležio je trijumf odličnog Maksima Vašje-Lagrava, ali je zato nastavak manifestacije, koja je deo Grand chess tour-a (Sent Luis rapid i blic turnir), u potpunosti pripao Gariju Kasparovu. Sjajni Rus, iako se već dugo nije bavio šahom na profesionalnom nivou, po kratkom „izlasku“ iz penzije pokazao je da i dalje poseduje veštine da se nadmeće sa najboljima. Istina, na početku je bio malo „zarđao“, ali kako je vreme odmicalo, igrao je sve bolje. Posle osmog mesta u „rapidu“, bolje se pokazao na cuger (blic) delu turnira, gde je završio u gornjem dellu tabele (peto mesto).

U dvokružnom sistemu takmičenja, gde su učesnici odigrali po 18 kola, legendarni Rus počeo je nešto slabije, pa je posle prve polovine cuger turnira zabeležio poraze od Fabijana Karuane, Le Kvang Liema i Levona Aronjana, dok je upisao samo trijumf u partiji sa Dominges Lenijeom, uz pet remija. Međutim, u nastavku drugačija slika. 53-godišnji bivši svetski prvak je nakon poraza od Sergeja Karjakina na početku drugog dela, vratio Karuani za izgubljen meč iz prvog kruga, a potom slavio u duelima sa Hikarom Nakamurom i ponovo Domingesom, i tako ostvario ukupan učinak od po četiri pobede i poraza i čak deset nerešenih partija, što je bio dovoljno za peto mesto.

Prvo mesto osvojio je Sergej Karjakin, koji je zabeležio 13.5 bodova. Poen manje imao je drugoplasirani Levon Aronjan, dok je treći sa 10.5 bodova bio Hikaru Nakamura. Jan Nepomnjaščni imao je deset bodova na poziciji četiri.

Kompletne rezultate i analize možete pronaći ovde.