Sent Luis je ovih dana pravi grad za ljubitelje šaha. Tek što je završen prestižni „Sinkfild kup“, a u okviru „Grand chess tour-a“ već je počeo „Sent Luis rapid i blic“ turnir. Nagradni fond za taj događaj iznosi 150.000$, a osim učešća šestorice šahista „Grand chess tour-a“, ove godine za tablama će sedeti i četvorica takmičara koji su dobili specijalne pozive (wildcard). Najpoznatije ime među njima je svakako legendarni Rus, Gari Kasparov, nekadašnji svetski šampion i jedan od najbolji šahista sveta ikada.

„Sent Luis rapid i blic“ turnir traje 0d 14-19. avgusta, a podeljen je u dva dela. Prva tri dana igraju se rapid mečevi, a potom sledi pauza, pa tri dana blic šaha. Prvog dana rapid dela takičenja odigrana su tri kola, a Kasparov nije poražen. U sva tri meča zabeležio je nerešene rezultate. Najpre je bodove podelio sa sunarodnikom Sergejom Karjakinom. Usledio je okršaj sa Hikarom Nakamurom, koji je takođe završen bez pobednika, da bi u poslednjoj partiji dana remizirao i sa Peresom Domingesom, još jednim šahistom koji se na turniru našao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora.

Posle prvog dana na vodećoj poziciji nalazi se Levon Aronjan sa četiri osvojena boda. Slede još trojica igrača sa istim brojem bodova, Fabijano Karuana, Jan Nepomnjašči i Li Kvang Liem. Slede trojica učesnika sa po tri boda, među kojima je i Kasparov, dok poslednja dvojica na tabeli imaju svega po bod.

Stanje na tabeli posle tri odigrana kola možete pogledati ovde.