Pojedinačni šampionat Evrope u Minsku završen je trijumfom ruskog šahiste Maksima Matlakova (2714). Rus je do pobedničkog postolja i nagrade od 20.000 evra stigao tako što je iz 11 partija osvojio 8.5 poena. Još dvojica šahista imala u isti broj bodova. Drugo mesto zauzeo je Džobava Baadur (2713) iz Gruzije, dok je treći bio još jedan ruski igrač, Fedosejev Vladimir (2690). Najbolje rangirani šahista na prvenstvu, 20. igrač sveta, David Navara (2739) koji je nastupao pod zastavom Češke, završio je takmičenje na osmom mestu, sa osam osvojenih bodova. Za Svetski Kup u Gruziji kvalifikovali su se prvih dvadesetdvojica najbolje plasiranih takmičara.

Kompletan plasman učesnika možete pogledati ovde.

Niko od srpskih predstavnika nije obezbedio učešće na Svetskom Kupu. Najbolji plasman od naših takmičara ostvario je Inđić Aleksandar sa sedam osvojenih bodova, što je bilo dovoljno za poziciju 69. Drugi je bio Sedlak Nikola koji je zauzeo 116. mesto sa pola poena manje. Naš najbolje rangirani šahista i šampion Srbije, Ivan Ivanišević odlično je odigrao veći deo turnira, ali je u poslednja četiri kola osvojio svega pola boda i tako takmičenje završio na 127. mestu sa šest osvojenih bodova. Na šampionatu je učestvovao i mladi Vuk Damjanović, rođen 2006. godine. Mlada nada srspskog šaha zauzela je 383. poziciju sa 2.5 poena.

Više detalja o učinku srpskih takmičara možete videti ovde.

Prvenstvo Starog kontinenta održano je od 30. maja do 10. juna u prestonici Belorusije, Minsku. Učestvovalo je 395 šahista.