U toku je treći od četiri velika Gran Pri FIDE turnira, koji se održava u Ženevi. Velika šahovska manifestacija trajaće od 05. do 16. jula, a lokacija je prestižni „Hotel Ričmond (Hotel Le Richemond)“.

Najbolje rangirani takmičar je Levon Aronjan, pobednik ovogodišnjeg turnira u norveškom Stavangeru. Jermenin je zahvaljujući dobrim rezultatima koje je ostvarivao u poslednje vreme stigao do rejtinga od 2812 bodova i na svetskoj listi se trenutno nalazi na deobi druge pozicije, sa Rusom Vladimirom Kramnikom.

Od igrača iz vrha, tu je i pobednik „Memorijala Gašimova“, Azerbejdžanac Šakrijar Mameđarov, koji trenutno ima 2803 poena i šesti je igrač sveta. Mameđarov je odlično odigrao i prethodni Gran Pri koji je održan u Moskvi, zauzeo je drugo mesto.

Na Gran Pri turnirima takmiče se 24 igrača iz samog vrha svetskog šaha. Na svakom turniru ima 18 učesnika, što znači da svaki takmičar ima pravo učešća na tri od četiri Gran Prija. Svaki turnir pojedinačno igra se za nagradni fond od 130.000 eura. Nakon što budu završena sva četiri turnira, dvojica šahista koja ostvare najbolje rezultate, dobiće priliku da se u meču kandidata u martu, bore za priliku da dođu do meča za titulu svetskog šampiona sa Magnusom Karlsenom.

Gran Priju u Ženevi prethodila su takmičenja u Šardžahu i Moskvi, dok će u novembru biti odigran četvrti Gran Pri, a lokacija je Palma de Maljorka.

Nakon prva dva Gran Prija, u generalnom plasmanu vodi Šakrijar Mameđarov sa 280 bodova, na drugom mestu jee Ding Liren sa 240, dok se na deobi treće pozicije sa po 211.4 poena nalaze Aleksander Griščuk i Maksim Vašje-Lagrav.

U Ženevi su do sada odigrana dva kola, posle kojih prvo mesto zauzima Tejmur Radžabov sa 2.5 poena. Čak šestorica šahista nalaze se na deobi drugog mesta sa sva osvojena boda. Lidera u stopu prate Aronjan, Mameđarov, Griščuk, Pavel Eljanov, Pentala Harikrišna i Majkl Adams.

Više informacija možete pronaći ovde.