У току је појединачно Европско првенство за шахисткиње, које се одржава у Риги, а  трајаће до 22. априла, када ће и званично бити познато ко је нова „Краљица“ Старог континента. То је уједно и најзначајнији шаховски турнир на територији Летоније од како је поново постала самостална држава.

Све партије играће се у престоничком Радисон Блу хотелу, с почетком од 15 сати. Изузетак је последњи такмичарски дан када ће се играти од 11 часова. 18. април биће дан за предах и тада неће бити мечева.

Износ наградног фонда је 75.000 евра. Организатори напомињу да су успели да окупе најбоље шахисткиње из целе Европе, укључујући и седам некадашњих континенталних шампионки, као и трнутно најбоље рангирану Европљанку, Ану Музичук (2587) из Украјине, иначе трећу шахисткињу света. Друга по рејтингу је Анина сестра, Марија Музичук (2546), док је трећа Рускиња Катерина Лагно (2543).

Државу домаћина ће представљати 15 такмичарки, од којих је најбоље рангирана ЖВМ Илза Берзина са 2323 бода. Под српском заставом наступиће прошлогодишња шампионка државе, ЖИМ Љиља Дрљевић (2237), 88. такмичарка по рангу на турниру. Укупно учествује 144 шахисткиње из 33 земље.

Нашој представници желимо пуно среће и што бољи пласман!

Резултате и детаљније информације можете пронаћи овде.