U toku je pojedinačno Evropsko prvenstvo za šahistkinje, koje se održava u Rigi, a  trajaće do 22. aprila, kada će i zvanično biti poznato ko je nova „Kraljica“ Starog kontinenta. To je ujedno i najznačajniji šahovski turnir na teritoriji Letonije od kako je ponovo postala samostalna država.

Sve partije igraće se u prestoničkom Radison Blu hotelu, s početkom od 15 sati. Izuzetak je poslednji takmičarski dan kada će se igrati od 11 časova. 18. april biće dan za predah i tada neće biti mečeva.

Iznos nagradnog fonda je 75.000 evra. Organizatori napominju da su uspeli da okupe najbolje šahistkinje iz cele Evrope, uključujući i sedam nekadašnjih kontinentalnih šampionki, kao i trnutno najbolje rangiranu Evropljanku, Anu Muzičuk (2587) iz Ukrajine, inače treću šahistkinju sveta. Druga po rejtingu je Anina sestra, Marija Muzičuk (2546), dok je treća Ruskinja Katerina Lagno (2543).

Državu domaćina će predstavljati 15 takmičarki, od kojih je najbolje rangirana ŽVM Ilza Berzina sa 2323 boda. Pod srpskom zastavom nastupiće prošlogodišnja šampionka države, ŽIM Ljilja Drljević (2237), 88. takmičarka po rangu na turniru. Ukupno učestvuje 144 šahistkinje iz 33 zemlje.

Našoj predstavnici želimo puno sreće i što bolji plasman!

Rezultate i detaljnije informacije možete pronaći ovde.