Od danas, pa do 11. novembra, prelepo grčko ostrvo Krit biće domaćin šampionata Starog kontinenta za ekipe. Takmičenje će se odvijati u muškoj i ženskoj konkurenciji, a Srbija će imati timove predstavnike u obe.

Naš muški nacionalni tim koji je na startu rangiran kao 17. od ukupno 40 ekipa čine Robert Markuš, Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Aleksandar Inđić i Nikola Sedlak. Oni su se u prvom kolu sastali sa reprezentacijom Albanije koju su ubedljivo savladali sa 3.5:0.5. U drugom kolu srpski šahisti idu na megdan Hrvatima, koji su za tri mesta bolje rangirani od nas, a u prvom kolu su savladali Portugal sa 2.5:1.5. Inače, najveći konkurenti za prvo mesto kod muškaraca su Rusi, a onda sledi Azerbejdžan i Ukrajina.

Što se dama tiče, ukupno je prijavljeno 32 ekipe, a naša reprezentacija se pre početka rangirala kao 19. tim na listi. Srpkinje su na Krit došle u sastavu Jovana Raport, Jovana Erić, Mila Žarković, Teodora Injac i Marina Gajčin. U prvom kolu Srpkinje su poražene od trećeg favorita takmmičenja, selekcije Ukrajine sa 2.5:1.5. Sutra se u drugom kolu sastaju sa Švajcarskom, koja je lošije rangirana od nas, pa se nadamo da će naše dame uspeti da upišu i prvi trijumf. Osim Ukrajinki, favoriti za osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu su i Izrael kao prva ekipa na rang listi, odnosno Italija koja je iza njih.