Na dan kada počinje prestižni „Singfild“ kup u Sent Luisu, pojavila se vest da će se u oktobru održati treće izdanje Globalnog šahovskog festivala u Budimpešti.

14. oktobra mađarska prestonica ugostiće biće prestonica šaha sa organizvanim mnogobrojnim aktivnostima za sve uzraste. Posebno dobro se provode najmlađi ljubitelji šaha, kojima su dostupne mnogobrojne igre i zanimljive aktivnosti. Ove godine festival će se održati na novoj lokaciji, u Grafisoft parku, koji je deo mađarske „silikonske doline“.

Organizator i glavni promoter festivala je jedna od najboljih šahistkinja svih vremena, Judit Polgar. Mađarica jevrejskog porekla koja je sa samo 15 godina osvojila titulu najmlađeg muškog velemajstora i tako oborila rekord koji je do tada držao Bobi Fišer, kaže da „Moć šaha spaja ljude“. Uz nju tu je još pregršt poznatih šahista koji drže radionice, igraju sa posetiocima, drže časove…

Ideja je između ostalog da se svake godine šah spoji sa što više drugih aktivnosti. Tako će u oktobru biti upriličeno jedinstveno muzičko izvođenje poznatog francuskog kompozitora Džejsona Kušaka, s idejom da se spoje šah i muzika.

Svi ljubitelji šaha s nestrpljenjem očekuju ovu veliku šahovsku manifestaciju i dan koji mnoge zemlje sveta posvećuju najpoznatijoj strategiji. Osim Mađarske, obeležavnju ovog dana pridružile su se i  Australija, Novi Zeland, Azerbejdžan, Španija, Čile, SAD, Holandija Rumunija, naravno naša zemlja i još mnoge druge. Broj novih članova raste iz godine u godinu.

Pogledajte kako je to izgledalo prošle godine.