На данашњи дан, 1963. године у главном граду Азербејџана, Бакуу (тадашњи СССР), рођен је Гари Кимович Каспаров, један од најбољих шахиста свих времена. По рођењу добио је име Хари Вајнштајн. Отац му је био Јеврејин, а мајка Јерменка, чије је девојачко име било Каспаријан. Када му је било 12 година, његови родитељи су се развели, а он је име (Хари) и мајчино девојачко презиме (Каспаријан) „превео на руски“ и тако је настао ГАРИ КАСПАРОВ.

Већ са 13 година освојио је првенство Русије за играче узраста до 18. година и ту почиње његов вртоглави успон до светског шаховског првака. Титулу најбољег на свету носио је у периоду од 1985. до 2000. године. На светској ранг листи је 1983. доспео до прог места, које је преузео од тадашњег светског првака Анатолија Карпова и ту позицију је држао све до марта 2005. године, када се повукао из професионалног шаха. То је најдужи период у шаховској историји који је неко провео на првом месту у континуитету. Ван шаха је био познат по политичком деловању и залагању за реформе и демократију у СССР-у и касније Русији.

Каспаров је познат и по мечевима са суперрачунарима који су почетком 21. века били толико јаки да су побеђивали и најистакнутија шаховска имена тог периода. Међу најпознатије мечеве човека и компјутера спадају партије Каспарова и IBM „Deep Blue“ компјутера из 1996. и 1997. године.

 

Каспаров данас живи у Њујорку. Оштар је критичар руског председника Владимира Путина, а од пре две године је добио и држављанство Хрватске.

Гари Каспаров је на неки начин повезан и са ШК „Црвена Звезда“, пошто је 1982. године у Бугојну играо са легендарним Југословенским велемајстором и активним чланом нашег клуба, Бориславом Ивковом. Том приликом славио је руски велемајстор.

Више информација можете пронаћи овде.