Na današnji dan, 1963. godine u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu (tadašnji SSSR), rođen je Gari Kimovič Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena. Po rođenju dobio je ime Hari Vajnštajn. Otac mu je bio Jevrejin, a majka Jermenka, čije je devojačko ime bilo Kasparijan. Kada mu je bilo 12 godina, njegovi roditelji su se razveli, a on je ime (Hari) i majčino devojačko prezime (Kasparijan) „preveo na ruski“ i tako je nastao GARI KASPAROV.

Već sa 13 godina osvojio je prvenstvo Rusije za igrače uzrasta do 18. godina i tu počinje njegov vrtoglavi uspon do svetskog šahovskog prvaka. Titulu najboljeg na svetu nosio je u periodu od 1985. do 2000. godine. Na svetskoj rang listi je 1983. dospeo do prog mesta, koje je preuzeo od tadašnjeg svetskog prvaka Anatolija Karpova i tu poziciju je držao sve do marta 2005. godine, kada se povukao iz profesionalnog šaha. To je najduži period u šahovskoj istoriji koji je neko proveo na prvom mestu u kontinuitetu. Van šaha je bio poznat po političkom delovanju i zalaganju za reforme i demokratiju u SSSR-u i kasnije Rusiji.

Kasparov je poznat i po mečevima sa superračunarima koji su početkom 21. veka bili toliko jaki da su pobeđivali i najistaknutija šahovska imena tog perioda. Među najpoznatije mečeve čoveka i kompjutera spadaju partije Kasparova i IBM „Deep Blue“ kompjutera iz 1996. i 1997. godine.

 

Kasparov danas živi u Njujorku. Oštar je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, a od pre dve godine je dobio i državljanstvo Hrvatske.

Gari Kasparov je na neki način povezan i sa ŠK „Crvena Zvezda“, pošto je 1982. godine u Bugojnu igrao sa legendarnim Jugoslovenskim velemajstorom i aktivnim članom našeg kluba, Borislavom Ivkovom. Tom prilikom slavio je ruski velemajstor.

Više informacija možete pronaći ovde.