Predstavnici jednog od najpoznatijih sajtova u oblasti šaha, chess.com rešili su da organizuju specijalni turnir u šahu, gde će se umesto šahista (ljudi) takmičiti mašine. Da budemo precizni, ne bilo koje mašine, već deset trenutno najboljih kompjutera specijalizovanih za igranje šaha. Ovaj poduhvat nazvan je Kompjuterski šahovski šampionat (Computer Chess Championship), a superračunari će se nadmetati u brzom šahu.

Organizatori prvog ovakvog turnira smatraju da kompjuteri već neko vreme drže primat nad ljudima kada je šah u pitanju i veruju da bi bilo interesantno videti koji je od tih entiteta najbolji na svetu. Zbog toga su rešili da u periodu od 13-16. novembra organizuju prvo takvo takmičenje, koje će uživo moći da se prati na sajtu, u visokoj produkciji i uz komentare velemajstora. Jedan od glavnih ciljeva organizatora i da privuku kako kažu „mlađu gejmersku publiku“.

Spisak učesnika:

1. Stockfish
2. Komodo
3. Houdini
4. Shredder
5. Fire
6. Fizbo
7. Andscacs
8. Chiron
9. Gull
10. Booot

Kako bi se obezbedili ravnopravni uslovi za nadmetanje, svi „takmičari“ će imati identičnu kompjutersku postavku i resurse.

Neka bolja mašina pobedi!!!