Завршен је 12. Трансатлантски куп „Светозар Глигорић“. У веома занимљивом и неизвесном мечу који је одржан путем интернета, снаге су традиционално одмеравали студенти са Универзитета у Београду и њихове колеге са Универзитета Тексас из Даласа. Виђен је феноменалан шах, много узбуђења, и на крају су две екипе потпуно заслужено поделиле бодове и меч завршиле нерешеним исходом 8:8.

Осим напретка у шаху који актери ових мечева показују сваке године, приметан је и напредак у технолошком смислу. Беспрекорна успостављања веза, одлична комуникација и сјајне online партије доказ су свакодневног напретка. Буквално и јесте био напредак из дана у дан, с обзиром да су већ после завршетка 11. Трансатлантског турнира, представници оба табора свега неколико дана касније почели да се припремају и за 12. издање.

Иначе, такмичење подразумева да обе екипе изаберу по 16 шахиста и шахисткиња који ће се надметати за прелазби трофеј. До сада су односи два тима били углавном изједначени, међутим, када је рејтинг у питању ове године су студенти из Тексаса били далеко испред наших представника. У свом саставу имали су чак шест велемајстора и пет интернационалних мајстора, док им је најбољи играч велемајстор Антон Коваљов са рејтингом 2664 поена. Ипак, то није спречило наше представнике да прикажу одличне партије и дођу до великог ремија. Више инфорамција, као и фотографије и утиске са самог дешавања можете пронаћи овде.

Свака част Студенти!!!