Završen je 12. Transatlantski kup „Svetozar Gligorić“. U veoma zanimljivom i neizvesnom meču koji je održan putem interneta, snage su tradicionalno odmeravali studenti sa Univerziteta u Beogradu i njihove kolege sa Univerziteta Teksas iz Dalasa. Viđen je fenomenalan šah, mnogo uzbuđenja, i na kraju su dve ekipe potpuno zasluženo podelile bodove i meč završile nerešenim ishodom 8:8.

Osim napretka u šahu koji akteri ovih mečeva pokazuju svake godine, primetan je i napredak u tehnološkom smislu. Besprekorna uspostavljanja veza, odlična komunikacija i sjajne online partije dokaz su svakodnevnog napretka. Bukvalno i jeste bio napredak iz dana u dan, s obzirom da su već posle završetka 11. Transatlantskog turnira, predstavnici oba tabora svega nekoliko dana kasnije počeli da se pripremaju i za 12. izdanje.

Inače, takmičenje podrazumeva da obe ekipe izaberu po 16 šahista i šahistkinja koji će se nadmetati za prelazbi trofej. Do sada su odnosi dva tima bili uglavnom izjednačeni, međutim, kada je rejting u pitanju ove godine su studenti iz Teksasa bili daleko ispred naših predstavnika. U svom sastavu imali su čak šest velemajstora i pet internacionalnih majstora, dok im je najbolji igrač velemajstor Anton Kovaljov sa rejtingom 2664 poena. Ipak, to nije sprečilo naše predstavnike da prikažu odlične partije i dođu do velikog remija. Više inforamcija, kao i fotografije i utiske sa samog dešavanja možete pronaći ovde.

Svaka čast Studenti!!!