Još jedno kolo ostalo je do kraja superturnira u norveškom Stavangeru. I dok se situacija na vrhu tabele komplikuje, jedna stvar već sada je jasna, Magnus Karlsen je bez šanse da osvoji turnir u rodnoj Norveškoj. Najbolji šahista sveta u sedmoj rundi upisao je drugi poraz na takmičenju. Bolji od aktuelnog svetskog šampiona bio je trenutno drugi šahista sveta po rejtingu, Rus Vladimir Kramnik, koji je zaostatak za Norvežaninom smanjio na svega sedam bodova (Karlsen – 2819, Kramnik – 2812). I baš kada je delovalo da za Karlsena nema nade, on je upisao prvi trijumf na takmičenju. Ceo poen uspeo je da uzme drugom učesniku iz Rusije, Sergeju Karjakinu. Kolo pre kraja superturnira, Karlsen ima 3.5 poena i nalazi se na pretposlednjem mestu na tabeli. Iza njega je samo Karjakin koji ima pola boda manje.

Što se borbe za prvo mesto tiče, tu su stvari postale baš zanimljive. Šansu da se probije do vrha, u poslednja dva kola iskoristio je Levon Aronjan, koji je u sedmom bio bolji od Karjakina, dok je u osmom remizirao sa Višvanatanom Anandom i tako sakupio 5.5 bodova, što je bilo dovoljno da se pretekne Hikara Nakamuru koji je pao na drugu poziciju. Amerikanac japanskog porekla je bio bolji od Maksima Vašje – Lagrava, ali je odigrao nerešeno sa Kramnikom i sada zaostaje pola boda za vodećim velemajstorom iz Jermenije.

Jedini takmičar koji još može da se umeša u borbu za trofej je Aniš Giri koji na trećem mestu ima 4.5 poena. Blizu njega, ali bez šanse da se uključe u borbu za titulu su Kramnik i Vesli So sa po 4 boda. Slede četvrorica učesnika sa po 3.5 bodova, dok je na poslednjoj poziciji već pomenuti Karjakin sa 3 osvojena poena.

Poslednje, deveto kolo igra se sutra (16.06.2017.). Aronjan se sastaje sa Soom, Nakamura ide na Fabia Karuanu, dok Giri igra sa Kramnikom.

Rezultate svih kola, kao i detaljnije analize mečeva, možete pogledati ovde.