Kada sumiramo utiske sa tak završenog ekipnog Evropskog prvenstva, stiče se u utisak da je selekcija Rusije najuspešnija na ovogodišnjem takmičenju u Grčkoj. Ruskinje su došle do zlata, a njihove kolege iz muškog tima su u pretposlednjem kolu ispustile pobedničko postolje u direktnom okršaju sa Azerbejdžanom, pa su završili na drugom mestu.

Kada je muška konkurencija u pitanju, treće mesto je zauzela reprezentacija Ukrajine, koja je imala isti broj bodova kao i četvrtoplasirana Hrvatska. Kod dama su tik ispod Ruskinja završile šahistkinje Gruzije, dok je treće mesto kao i kod muškaraca, pripalo Ukrajini.

Što se Srbije tiče, naše selekcije su na kraju, može se reći, imale polovičan učinak. Dame su nadmašile očekivanja, dok su muškarci bili ispod projektovanog 17. mesta koje im se predviđalo pre početka šampionata. Muški tim Srbije završio je na 22. mestu, sa po tri pobede, poraza i remija. Sa druge strane, Srpkinje su sa po četiri pobede i poraza i jednim remijem zauzele 15. poziciju, što je čak za četiri mesta bolje od ranga koji im se predviđao pre početka takmičenja.

Inače, muški tim je remizirao sa šahistima Jermenije, dok su dame poražene od selekcije Azerbejdžana sa 2.5:1.5. Kompletne tabele takmičenja za muškarce i žene možete pogledati ovde, odnosno ovde.